2022. július 6., Csaba

Promóció

#szponzorált tartalom

Jól akarsz aludni? Tudd meg, milyen matracot érdemes választanod!

Szponzorált tartalom 2022.03.07. 12:42

A pihentető alvás a jó közérzet alapvető feltétele, éppen ezért rendkívül fontos, hogy megfelelő matracot válasszunk. Sajnos a döntés nem egyszerű, ám az alábbi írás segítséget jelenthet a kiválasztásban. [X]

matracok-egriugyek

 

Ezek a matracok általános típusai

 

A különböző töltőanyagok különböző tulajdonságokat kölcsönöznek a matracoknak, így kimondottan fontos figyelembe venni ezeket. Egyes anyagok és megoldások ma már kerülendőnek nevezhetők.

 

A mai napig nagy népszerűségnek örvendenek a rugós matracok, ezek esetében azonban ki kell hangsúlyozni, hogy a különböző változatok között hatalmas különbségek vannak. A régen használatos bonellrugós megoldások összefűzött acéldrótból készültek, így a formakövetésük gyakorlatilag értékelhetetlen. Az ilyen matracok gyakorlatilag kikoptak a kereskedelmi kínálatból, de ha találkozunk is velük, a vásárlásuk egyáltalán nem ajánlott. Egészen más mondható el a zsákrugós változatokról. Ezek esetében a rugók különálló zsákocskákban vannak elhelyezve, így képesek alkalmazkodni a test formájához. A minőségüket elsősorban a zsákok felett elhelyezett rétegek határozzák meg.

 

Szintén népszerűek az úgynevezett hideghab matracok. Több előnyös tulajdonsággal rendelkeznek, de ahogyan az előbbi típusnál, itt is meg kell jegyezni, hogy a különböző termékek minősége eltérő lehet. Általánosságban elmondható, hogy jó szellőzéssel rendelkeznek, de ha magasabb minőséget keresünk, a zónákra osztott változatok jelenthetnek megoldást. Érdemes megismerni a nagy rugalmasságú HR és a nagy sűrűségű HD hideghabokat is.

 

Nem mehetünk el szó nélkül a memóriahab matracok mellett sem. Noha a népszerűségük és a megítélésük igencsak kérdéses, a technológia sok háztartásban jelent meg az utóbbi két évtizedben. Sajnos a memóriahab szellőzése egészen gyenge, emiatt sokak számára fojtogató érzés lehet benne feküdni.

 

Kemény vagy lágy matracot?

 

A mai napig él az a közhiedelem, miszerint egy matrac annál kényelmesebb, minél keményebb. Ennek az állításnak nincs tudományos alapja, sőt, könnyedén cáfolni lehet. A túlzottan kemény matracok esetében a nyomáspontok a vállakra és a csípőre vagy a derékra helyeződnek, miközben a felsőtest többi része egyszerűen lóg a levegőben, jelentős terhelést róva a gerincoszlopra. Nem meglepő, hogy az ilyen fekhelyen számos alkalommal felébredünk, hogy megforduljunk, hiszen a testünk elfárad ezekben a pozíciókban. A rendszeres ébredések miatt – noha ezekre reggel már nem emlékszünk – kialvatlanul és fáradtan ébredünk. A túlzottan lágy matracok esetében sem sokkal jobb a helyzet, hiszen ezek anyaga nem képes kellően erős tartást biztosítani a testünk számára, egyszerűen belesüppedünk az anyagukba. Éppen ezért nem túlzás kijelenteni, hogy a félkemény matracok jelentik az észszerű választást.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló