2024. június 24., Iván

Promóció

Így tervezzünk gondozásmentes kertet! (X)

X 2023.11.07. 08:55

 

Szép kertet szeretnél, de nem akarsz sok időt tölteni a kerti munkákkal? Olvasd el cikkünket, amelyben a gondozásmentes kert kialakításához adunk tippeket!

Ha kertészkedésre adjuk a fejünket, akkor a szemet gyönyörködtető látvány érdekében bizony rendszeres kerti munkákkal is számolnunk kell, amelyek akár nyűggé is válhatnak, főleg, ha van közöttük egy-két olyan tevékenység, amely nem szeretem munka a számunkra.

 

A kertészkedésnek azonban nem muszáj az egész napos robotolásról szólnia, gondos tervezéssel rengeteget segíthetünk magunknak és jelentősen csökkenthetjük a kerti munkával töltött órák számát.

 

Cikkünk további részében megosztunk néhány olyan tippet, amelyek segítenek egy szinte teljesen gondozásmentes kert kialakításában. Lássuk a tippeket!

 

Válasszunk őshonos növényfajokat

 

A növények ápolása során az öntözés az egyik leggyakoribb feladat, az alacsony gondozási igényű kertek egyik lényeges pontja tehát a vízigény (ezáltal az öntözési gyakoriság) csökkentése. Ezt a legegyszerűbben úgy érhetjük el, ha olyan növényeket ültetünk, amelyek kevés vízzel is beérik.

Ebből a szempontból a legjobbak az őshonos növényfajok, melyek az adott tájegységen már régóta jelen vannak a természetben is, így alkalmazkodtak a lokális klímához, vagyis jobbára a természetes csapadékkal is beérik. A honos növények ráadásul nem tájidegenek, vagyis illeszkednek a környező erdők, mezők látványába.

 

Az őshonos növényfajok mellett érdemes a tűző napot kedvelő kerti növények, valamint a szárazságtűrő cserjék között is nézelődnünk, utóbbiakból akár nagyobb cserjefoltot is kialakíthatunk, saját magunk, valamint a környező állatvilág, például a kertbe látogató madarak örömére.

 

Öntözési trükkök

 

Sokat segíthet a csepegtető öntözés alkalmazása, mely nem csak a vízzel jelent spórolást, de folyamatos vízellátást is jelent a kertben található növények számára. A rendszer házilag is elkészíthető, de természetesen szakemberekre is bízhatjuk a csepegtető öntözőrendszer kiépítését.

A vízspórolás másik egyszerű módszere a helyes időzítés, ugyanis a tavasztól az őszig tartó időszakban a kora reggel vagy esti öntözés sokkal hatékonyabb, hiszen ilyenkor a párolgási veszteség is csekélyebb.

 

Ültessünk metszést nem igénylő növényeket is

 

A metszés a növény méretétől függően akár nagyobb lélegzetű munka is lehet, ráadásul sok esetben a szakszerűség érdekében némi tanulást, gyakorlást is igényel. A megoldás, ha célzottan metszést nem igénylő növényeket válogatunk! Részesítsük előnyben a nyíratlan sövény típusokat, válasszunk determinált növekedésű (gömb, oszlopos koronájú) cserjéket, tujaféléket.

 

Ültessünk talajtakaró növényeket

 

Minden kertben a gyepfelület adja a legtöbb feladatot, hiszen tavasztól őszig öntözni, rendszeresen nyírni, tápanyagozni kell a pázsitot, a telet követően pedig gyakran van szükség felülvetésre, pótlásra.

 

A gyep ugyanakkor részben kiváltható igénytelen talajtakaró növények segítségével, ezek olyan alacsony, 20-40 cm magas fajok, amelyek dekoratív módon fedik be a talajt, megakadályozzák a gyomosodást, és egységes, zöld látványt biztosítanak. 

 

Ne feledkezzünk el a kert árnyékosabb részeiről sem, ugyanis, ha ezeket parlagon hagyjuk, előbb utóbb a különféle gyomok veszik majd át az irányítást, ezzel megnövelve a gyomlálással töltött időt.

 

Léteznek kimondottan árnyékot kedvelő növények is, amelyek között szép számmal vannak dekoratív talajtakarók, valamint örökzöld virágzó cserjék is, melyek nem csak levélzetükkel, hanem káprázatos virágaikkal is díszítenek.

 

Mulcsolás

 

Mulcsnak a különféle talajtakaró anyagokat hívjuk, melyek számos előnnyel rendelkeznek. Mulcsanyagként szóba jöhet a fenyőkéreg, a fakéreg zúzalék, a zúzott kő vagy folyami kavics, de használható a faforgács vagy a szalma is, utóbbiak inkább a veteményesekben.

 

A mulcs lassítja a talaj párolgását, ezáltal kevesebb víz vagy öntözés is elegendő lesz, emellett megakadályozza a gyomosodást is.

 

Bízunk benne, hogy sikerült néhány hasznos tippet adnunk a gondozásmentes kert kialakításához. Ha tetszett ez a cikk, kérjük, oszd meg ismerőseiddel is!

 

indexkép: pexels.com

 

(Szponzorált tartalom)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló