2024. április 20., Tivadar

Promóció

Elektromos autó akkumulátorának töltése: érdemes néhány szabályt betartani (X)

X 2024.01.23. 07:59

 

 

A legtöbb ellenérv és tévhit jelenleg az elektromos autókkal kapcsolatban az akkumulátorokat érinti. Sokan félnek attól, hogy könnyen kigyulladnak (egyáltalán nem veszélyesebb, mint egy benzines jármű, sőt!), de az akku használata, üzemeltetése sem egyértelmű sokak számára. Ezért is érdemes tisztázni a szabályokat már a vásárlás előtt.

 

 

Minden a megfelelő alapokkal kezdődik

 

A legfontosabb kiegészítő az elektromos autó töltő, amit már a villanyautó vásárlása előtt érdemes beszerezni például az eautotoltokabel.hu oldaláról. Természetesen a kiválasztásra is kiemelten oda kell figyelni, mivel hatalmas különbségek lehetnek az egyes eszközök között. A töltők csatlakozója is különbözik, mivel teljesen más szabványnak kell megfelelni az európai, kínai és amerikai piacon. Ezenfelül ráadásul még ott van a legnagyobb kérdés a töltőkkel kapcsolatban: a teljesítmény.

 

Az otthon használható eszközök többsége sokkal lassabban tölt, mint a nyilvános változatok. Ennek oka, hogy 1 vagy 3 fázisról, fázisonként 10-16 amperrel képesek tölteni a villanyautó akkumulátorát. Ha 0-ról 100%-ra kell feltölteni az energiatárolót, akkor ez gyakran 8-10 órát is igénybe vehet egy átlagos otthoni töltővel. Az időintervallumot az is befolyásolja, hogy mekkora akkumulátor található az elektromos autóban, továbbá még az intervert is bele kell kalkulálni a teljes időbe.

 

A nyilvános töltőállomások ennél jóval komolyabb teljesítményre képesek: elérhetőek 3,6-22 kW-os váltóáramú gyorstöltők, de 40 kW-nál nagyobb villámtöltők is, amelyekkel akár 20-30 perc alatt is teljesen fel tudjuk tölteni az akkumulátort.

 

Hogy őrizzük meg a jármű teljesítményét?

 

Az akkumulátor töltésével kapcsolatban érdemes betartani néhány jó tanácsot. Ilyen például az is, hogy mindig maximálisan 80%-ra próbáljuk meg feltölteni, és kerüljük el a teljes lemerülést. Ezzel sokkal lassabban fogjuk elhasználni az akkumulátorciklusokat. Egy átlagos eszköz 2-3000 ilyet képes teljesíteni, ami akár 10-15 évre is elegendő lehet ideális esetben.

 

Nagy segítség lehet egy okos öltő, ami folyamatosan jelzi számunkra az okostelefonon is, hogy éppen hány százalékon áll az akkumulátor töltöttsége. Azzal is védhetjük az eszközt, ha elkerüljük a nagy teljesítményű villámtöltőket, mivel azok gyakran felhevítik a berendezést, ami szintén nem tesz neki jót hosszú távon.

 

Válasszunk egy modern otthoni töltőt

 

Ha biztosra akarunk menni, akkor ideje telepíteni egy fali töltőt vagy töltőoszlopot a garázsba vagy annak közelébe. A töltés folyamatát időzíthetjük, különböző okosfunkciók segítségével még kényelmesebbé és hatékonyabbá tehetjük a teljes műveletet. Ezzel komfortosabb lesz az elektromos autó használata, kihozhatjuk a legtöbbet az akkumulátorból, ráadásul reggelente mindig elegendő “üzemanyag” lesz a járműben.

 

(Szponzorált tartalom)

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló