2022. július 5., Emese Sarolta

Promóció

#szponzorált tartalom

A VIN-szám jelentése: mit kell róla tudni?

Szponzorált tartalom [X] 2022.03.09. 19:15

Aki bármit is ért az autókhoz, az nagyon jól tudja, hogy a VIN szám milyen fontos tud lenni. Ez főleg igaz, ha mondjuk egy olyan használt autónak a VIN számáról van szó, amit meg akarunk vásárolni és el akarunk kerülni bizonyos problémákat.

vin-szam

 

Miből áll a VIN-szám?

 

Maga a név egy rövidítése a „Vehicle Identification Number” szónak, ami egyszerűen annyit jelent, hogy járműazonosító szám. Ez alapján könnyen megállapíthatjuk, hogy ennek a célja az, hogy egyes autókat ez alapján könnyen meg lehessen különböztetni és rendszerezni lehessen őket.

 

Az első 3 számot vagy betűt a gyártó nemzetközi azonosítója teszi ki, utána pedig a modellhez kapcsolódó 6 darab számjegy következik. Végül pedig jön a lényeg, a gépjármű egyedi azonosítója, ami legalább 8 karakter és az utolsó 4 általában szám. Ez az utóbbi rész tartalmazza a gyártási évet és a gyártó üzem jelölését. Ezt a három különálló részt szóközökkel vagy kötőjellel választják el. Végezetül egy olyan azonosítót kapunk, ami legalább 17 karakterből áll.

 

Azonban I, O és Q betűket nem használnak ehhez az azonosítóhoz, mivel ezek könnyen eltéveszthetőek és hosszútávon problémákat okozhatnak. Ez főként azért fontos, mivel minden országban ugyanezt az egységes rendszert használják, így bárhol a világon úgyanúgy tudnunk kell egy járművet azonosítani. Habár ez a szabvány csak 1981 óta létezik, úgyhogy ha valaki azelőtti autót akar venni, akkor annak sokkal nehezebb dolga lesz, mivel akkor még semmilyen rendszer nem volt az országok között azzal kapcsolatban, hogy milyen módon jelölik meg a járműveket.

 

Mire jó egy VIN-szám?

 

Használt autó vásárlásnál nem árt ha tudod, hogy mi az a VIN szám. Ez azért van, mert ennek az azonosítónak köszönhetően rengeteg részletet megtudhatsz az adott járműről és olyan információknak a tudatában is lehetsz, amiket az eladó nem feltétlenül közölt volna veled. Ezáltal rengeteg pénzt, időt és fejfájást spórolhatsz meg a későbbiekben, ha a jelenben rászánod az energiát, hogy ezzel foglalkozz.

 

Szerencsére az Automoli a VIN szám ellenőrzéshez remek lehetőséget nyújt. Egy ilyen oldalon csak beütjük az azonosítót és egyből megtudjuk az egész járműtörténetet. Ebbe beletartoznak olyan dolgok is, mint például a tény, hogy a járműt körözik-e, visszapörgették-e a kilométerórát, illetve az, hogy volt-e balesetben. Ezek a tényezők hatalmas hatással vannak arra, hogy egy autó mennyit ér, illetve, hogy egyáltalán érdemes-e őket megvenni.

 

Ha meg akarjuk találni a VIN számot, akkor leggyakrabban az adattábláról olvasható le, amely a jármű elején, a vezetői oldalon a szélvédő alatt, a motoron vagy magán az ajtón található.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló