2022. január 26., Vanda Paula

Mindenki ügye

#tudomány #hold #víz

Vízre talált a Holdon a kínai holdszonda

Nagy Donát 2022.01.12. 09:00

Korábban több műszer is kimutatta már a víz jelenlétét, ám ez volt az első eset, hogy mindezt a terepen sikerült megtenni.

A Science Advances című tudományos lapban közzétett publikáció szerint a Csang'o-5 vizet talált a Hold felszínén, írja a HVG.

 

A cikk szerint a tény, azaz hogy van víz az égitesten nem újdonság, mivel korábban több műszer is kimutatta már a víz jelenlétét, ám ez volt az első eset, hogy mindezt terepen sikerült megtenni.

 

192fbb19-e00a-4943-b1c2-078fc2daf597


A holdszonda spektrométere egy kőzet által visszavert fényt vizsgálta meg, és arra jutott, hogy az vízmolekulákat, vagy az ahhoz nagyon közel álló hidroxilt tartalmazhat – ezt már a The Indian Express írta a felfedezésről.

 

Hozzáteszik: mindez rendkívül kis mennyiséget jelent: a kőzetben egymillió részecskéből 120 ilyen, ami jóval kevesebb, mint egy átlagos földi kőzet víztartalma.


A kínai tudósok úgy vélik, a molekulák a napszél segítségével juthattak el a Holda: a Napból érkező töltött részecskék a hidrogént az égitestre terelték, ahol az oxigénatomokkal összekapcsolódva vízmolekulává és hidroxillá váltak. Milyen hihetetlen dolgokra világít rá a tudomány, nem igaz?

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló