2021. november 29., Taksony

Mindenki ügye

Szlovákiában már kötelező a maszkviselés, ami a magyar tisztifőorvos szerint felesleges

AZONNALI.HU 2019.11.30. 00:00

Több korlátozó intézkedést hozott meg az új szlovák kormány, kötelezővé tették például a maszkviselést, és elrendelték a vasárnapi boltbezárást.

 

A szlovák kormány egyik új intézkedésének értelmében keddtől szájtakaró nélkül senki nem léphet ki a házából Szlovákiában: ettől kezdve szájmaszkot, kendőt vagy valamilyen sálat kell hordania mindenkinek, aki az utcára menne – derül ki a pozsonyi Új Szó cikkéből.

 

A maszkok viselésének sokkal nagyobb kultúrája van Szlovákiában, mint Magyarországon, ez pedig nagyrészt a politikának is köszönhető, ugyanis az előző miniszterelnök, az új kormánykoalíció és Zuzana Čaputová államfő is minden nyilvános megjelenésüket maszkban intézik. Az új kormányfő, Igor Matovič – aki szeret a médiában showmankedni – még egy speciális, szlovák címeres maszkot is beszerzett magának.

 

Magyarországon nem alakult ki hasonló trend, Müller Cecília országos tisztifőorvos napi koronavírus-sajtótájékoztatóin többször is hangsúlyozta: egészséges emberek számára nincs értelme a maszkok viselésének, a Nemzeti Népegészségügyi Központ pedig még külön Facebook-bejegyzésben is leszögezte, hogy senki ne viseljen maszkot, ha nem beteg. Erre szerintük csak akkor van szükség, ha valaki lázas, köhög, vagy folyik az orra, avagy valamilyen fertőző betegségből gyógyulófélben van. (Ugyanakkor Egerben például ingyen maszkokat szeretnének osztani a helyi lakosoknak.)

 

A maszkviselésen felül számos korlátozó intézkedést hozott még az új, szombaton hivatalba lépett szlovák kormány:

 

– Az utcán mindenkinek legalább két méteres távolságot kell tartania a másiktól.

 

– Délelőtt 9 és 12 óra között csak a 65 éven felüliek vásárolhatnak be a boltokban.

 

– Ezen felül a kormány kérte az időseket, hogy ha lehet, továbbra se menjenek utcára, kerüljék el a kontaktust más emberekkel, még a családtagjaikkal is. Ha pedig szükséges, kérjenek segítséget másoktól. Szlovákiában például már komoly mozgalom alakult ki az idős szomszédok segítésére, például a bevásárlás elintézésével. De ha ez a megközelítés nem működne, a kormány kész az időseknek szóló kijárási tilalom bevezetésére is.

 

– Bevezetik a vasárnapi boltbezárást.

 

– Március 30-tól kötelező lesz testhőmérsékletet mérni az olyan helyek előtt, ahol sok ember összegyűlhet, például a boltok, kórházak és gyárak épületei előtt.

 

– A kormány 200 ezer koronavírus-tesztet tervez vásárolni, ami komoly ugrás lenne, tekintve, hogy jelenleg Szlovákiában mindösszesen körülbelül 4000 laborvizsgálatot hajtottak végre. A tervek szerint minden kórház előtt olyan ellenőrzőpontokat állítanak fel, amelyekben anélkül is elvégzik a koronavírus-teszteket, hogy az embernek ki kellene szállniuk az autóból. 

 

Fotó: pixabay.com

 

– Szlovákiában eddig ingyen utazhattak a tömegközlekedési eszközökön a diákok, de ezt a lehetőséget most elvették tőlük mindaddig, amíg újra nem nyitnak az iskolák. Az érettségik írásbeli részeit nem tartják meg.

 

– A nyugdíjasok ingyenes utazási lehetőségét nem vették el, de a kormány felszólította őket, hogy ne tömegközlekedjenek, hacsak nem feltétlenül szükséges. Ha ez a módszer sem működik, Matovič elmondta: készek a nyugdíjasok ingyenes tömegközlekedési lehetőségének megszüntetésére is. (Az Azonnali ezzel a problémával kapcsolatban megkereste a budapesti BKV-t, akik közölték, Magyarországon nem készülnek ilyen intézkedésre.)

 

– A kormány hamarosan egy olyan törvényt fogad el, amely lehetővé teszik az állami szerveknek, hogy a mobiltelefonok SIM-kártyáinak lokalizációs adatai alapján kövessék le az állampolgárok mozgását.

 

– Minden este nyolckor lesz mise a köztévé kettes csatornáján.

 

Burkoltan lenácizták a magyar kormányt is

 

Matovič meglépett még egy, a magyar járványkezelési gyakorlat alapján szokatlan intézkedést is: nevezetesen azt, hogy válaszolt sajtókérdésekre is. Egy újságíró például azt kérdezte a populista Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OĽaNO) színeiben kormányra került miniszterelnöktől, hogy mit szól ahhoz, hogy Magyarországon egy piros lappal jelölik meg a hatósági házi karanténra kötelezett személyek ingatlanjainak bejárati ajtaját.

 

Matovičot ez a nácikra emlékezteti:

 

Tudják, az az időszak, amikor sárga csillagot kellett hordaniuk az embereknek, már rég elmúlt. Nem hiszem, hogy ennek a pánikkeltésnek, vagy figyelemkeltésnek különösebb haszna lenne

 

– mondta el a sajtókérdésre.

 

Ha pedig sárga csillag: Matovičnak még ellenzékből már adódott gondja azzal, hogy teljesen indokolatlanul húzta elő a nácikártyát. Mikor az ellenzéki képviselők jogköreinek szűkítésén háborodott fel a nemzeti tanácsban egy beszédében, úgy fogalmazott, „olyanok vagyunk, mint a koncentrációs táborban focizó zsidók. Biztos, hogy mi húzzuk a rövidebbet.”

 

(Via azonnali.hu)

 

A helyi lakosoknak ingyen maszkokat tervez osztani az egri önkormányzat, ha sikerül beszerezni

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló