2024. június 21., Alajos Leila

Mindenki ügye

#felmérés #publicus #főispán #vármegye

Publicus: A lakosság kétharmada ellenzi, hogy vármegyéink legyenek


Hasonló arányban utasítják el a főispánokat is.

 

A megkérdezettek kétharmada ellenzi azt a fideszes elképzelést, hogy a kormánymegbízottakat átnevezzék főispánokká, a megyéket pedig vármegyékké. A fennmaradó egyharmad sem feltétlenül a támogatók közé tartozik: számottevő azok tábora, akik gumicsontnak tartják a javaslatot – mutatta ki a Népszavának kutató Publicus Intézet felmérése.

 

Egyetért azzal, hogy a kormánymegbízottakat a jövőben főispánoknak nevezzék? A kérdésre csupán a felmérés résztvevőinek 10 százaléka mondott határozott igent, és 2 százalék hajlott arra, hogy „inkább igen”. A nagy többség, a megkérdezettek 64 százaléka elutasította az ötletet (itt is megjelent további 2 százalék, amely „inkább nem”-mel válaszolt).

 

A válaszolók 16 százaléka szerint ez nem számít: ők gumicsontnak, figyelemelterelésnek tartják a Fidesz elgondolását. 6 százalék nem tudott, vagy nem akart válaszolni.

varmegyek-mti-varga-gyorgy
A nagykanizsai Nagy-Magyarország Emlékmű, a vármegyék címereivel (Fotó: Varga György / MTI)

A Publicus kutatásából – amely a magyarországi felnőtt népességre nem, de életkor és iskolázottság szerint reprezentatív – kiderült, hogy a kormánymegbízottak átkeresztelését a fideszesek jelentős része is ellenzi. A kormánypártiak közül megközelítőleg kétszer annyian nem értenek egyet a javaslattal, mint ahányan egyetértenek azzal (41, illetve 23 százalék).

Az ellenzékiek esetében elsöprő az elutasítottság (93 százalék), de a politikai értelemben bizonytalanok körében is bőven meghaladja a kétharmadot (72 százalék).

Iskolázottság alapján nincs lényeges különbség a válaszadók között, minden csoportban nagy az egyet nem értők aránya. Legkevésbé az érettségizetteknek tetszik a Fidesz terve: 72 százalékuk tartozik az ellenzők közé.

A megkérdezettek négyötöde, 80 százaléka szerint a főispánok újbóli felbukkanása nem erősíti a nemzettudatot. Még a fideszesek csaknem kétharmada (64 százalék) is ezen a véleményen van.

Hasonló arányok jöttek ki akkor is, amikor a megyék átnevezése volt a téma. A Publicus vizsgálata arra jutott: a magyar társadalom kétharmados többsége nem akarja, hogy a kormány visszahozza a vármegyéket.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

 

Címlapfotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló