2024. május 28., Emil Csanád

Mindenki ügye

#üzemanyag #benzinkút #független benzinkutak szövetsége #üzemanyaghiány

Két napra országszerte leállnak a kis benzinkutak a jövő héten

Kovács Dávid 2022.08.12. 16:43

Rendkívüli bejelentést tett a Független Benzinkutak Szövetsége: 500-600 töltőállomáson egyáltalán nem lehet majd tankolni.

 

Péntek délután a Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) rendkívüli, ám szűkszavú közleményben jelentette be, hogy a következő hét második felében, két napra leállnak az ún. fehérkutak. Az Egri Ügyeknek is eljuttatott közlés szerint augusztus 19-én, illetve 20-án (azaz jövő pénteken és szombaton) az ország számos kútján nem tudnak majd tankolni az autósok.

A Független Benzinkutak Szövetségéhez tartozó és azt támogató benzinkutak a kialakult ellátási hiányok, bizonytalanságok és a ki nem fizetett anyagi támogatások miatt augusztus 19-én és 20-án az üzemanyag-kiszolgálást szüneteltetni kényszerülnek. A tankolók megértését előre köszönjük

– közölték portálunkkal a független benzinkutasok.

 

Cikkünk megjelenése után az FBSZ újabb levéllel jelentkezett, amelyben Egri Gábor, a szövetség elnöke többek között arról tájékoztatott: a kezdeményezésükhöz eddig mintegy 400 cég csatlakozott, ami 500-600 kutat jelent.  Az akcióhoz való csatlakozás önkéntes alapú. A megmozdulás mottója: "Létünk a tét!".

Az FBSZ ma tartott online közgyűlést és a tagság 100 %-a támogatta az akciónkat, azaz a kutak kétnapos leállását, élve a jogszabályban rögzített 48 órás leállási lehetőséggel. Ezáltal fel szeretnénk hívni a figyelmet arra, hogy sok ezer magyar család megélhetése ellehetetlenül önhibáján kívül 2021 november óta. A MOL 50 %-ra csökkentette le a kiszolgálási volument a kutjaink részére, ennél az oknál fogva nem tudjuk megfelelő módon és akaratunk szerint kiszolgálni a vevőinket. Ezenkívül a jogszabályban rögzített állami támogatást ez év júliusban még nem kaptuk meg, illetve nincs információnk arról, az augusztusi kifizetés mikor várható

– írják a szerkesztőségünknek eljuttatott szövegben.

 

Kedden az Egri Ügyek is beszámolt róla, hogy országszerte már száz körül van azoknak a benzinkutaknak a száma, ahol egyáltalán nem lehet tankolni az üzemanyaghiány miatt, sőt van olyan kút, ahol már elfogyott az augusztusra szánt mennyiség fele. Közben az egyik hazai autóalkatrész-webáruházban már a többszörösére nőtt a benzinleszíváshoz, illetve -áttöltéshez használt termékek eladása.

 

Szerdán már a Mol is arra hívta fel a figyelmet, hogy felelős fogyasztói magatartásra van szükség ahhoz, hogy mindenkinek jusson elegendő üzemanyag. "Ha mindenki csak annyit tankol, amennyire szüksége van, akkor lesz elegendő üzemanyag az országban. (...) A MOL korábbi ajánlásának megfelelően továbbra is azt kéri ügyfeleitől, hogy naponta legfeljebb 50 litert tankoljanak" – írták.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló