2021. május 12., Pongrác

Mindenki ügye

Müller Cecília azt állítja, nem tudja megmondani a fertőzöttségi adatokat megyei és járási bontásban

ugytudjuk.hu 2019.11.30. 00:00

A Népegészségügyi Központban nem tudják a fertőzöttségi adatokat járásonkénti bontásban, hogy melyik megyében hányan haltak meg összesen, milyen a fertőzöttek nemek szerinti megoszlása és hány szabad intenzíves ágy van. Vagy nem akarják a kért formában közölni.

 

Több mint két hete, minden nap részletes adatigénylést küld a Társaság a Szabadságjogokért, jogvédő szervezet a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. Olyan adatokat kérnek, amelyek a hivatalos osztrák és német állami jelentésekben naponta megjelennek a fertőzöttek napi számáról, a fertőzés területi eloszlásáról, a kórházban és otthon ellátott betegekről – ezek közérdekű adatok, amelyek megismeréséhez mindenkinek joga van, hogy felelős döntéseket hozhassunk a járványhelyzetben.

 

Csütörtök este, a határidő lejártakor kaptak választ az NNK-tól az első adatigényléseikre, de mindössze egy linkgyűjteményt küldtek a jól ismert honlapokkal, sőt még Facebook-oldalukkal is, mert a területi adatok csak onnan szedhetők össze, rendszerezve, áttekinthetően nem érhetők el sehol. Sok adatra azt mondták, egyáltalán nincs meg nekik – állításuk szerint nem tudják a fertőzöttségi adatokat járásonkénti bontásban, hogy melyik megyében hányan haltak meg összesen, milyen a fertőzöttek nemek szerinti megoszlása, hány szabad intenzíves ágy van. Az adatigénylésekre adott választ Müller Cecília országos tisztifőorvos írta alá.

 

Fotó: MTI

 

A TASZ szerint ebből két dolog következhet: az egyik, hogy igazat mondanak és fogalmuk sincs, hogy áll a vírushelyzet; a másik, hogy tisztában vannak azzal, hogy milyen tragikus kép tárulna elénk, ha megismerhetnénk az adatokat.

 

"Már a kórházi fertőzések adatait is csak háromévnyi pereskedéssel lehetett megszerezni, de ezúttal sem hagyjuk a titkolózást annyiban. Küzdünk azért, hogy érvényt szerezzünk a jogszabályoknak és átláthatóvá tegyük a járványhelyzettel kapcsolatos adatokat" – írja bejegyzésében a jogvédőszervezet.

 

Nagyrészt a gyerekek terjesztik a járványt, de a felnőttek halnak bele az egri belgyógyász szerint

Brutálisan őszinte szavak Ostoros háziorvosától, Dr. Darvai Lászlótól a TV Eger adásában, aki szerint nem kerülhetjük el a tragédiát, ha nem zárnak be az iskolák és az óvodák. 

 

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló