2021. augusztus 6., Berta Bettina

Mindenki ügye

#operatív törzs #iskolák #közösségi élet #táborok

Már össze is ült az egyik új Operatív Törzs, augusztus végi gólyatáborokat szeretnének

Barna Benedek 2021.06.15. 12:48

Nyitrai Zsolték nem értenek egyet a humániminisztériummal, amely a nyár utolsó hetében nem engedné táborok szervezését az iskoláknak.

Megtartotta alakuló ülését a közösségi élet újraindításáért felelős operatív törzs, a keddi ülés témája a gyerekek nyári táboroztatása volt – közölte újságírókkal a testület vezetője, Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a tanácskozásuk után.

 

Novák Katalin a keddi sajtótájékoztatóján elmondta: a járvány előtti évekhez hasonlóan, az idén minden korábbinál nagyobb volt az érdeklődés az Erzsébet-táborok iránt. Annak érdekében, hogy egyetlen gyereket se kelljen visszautasítani, félmilliárd forint többletforrást biztosítanak ezekre a táborokra – tette hozzá.

Idén a napközis táborok mellett ottalvósakat is lehet szervezni, így a nyári szünet tíz hetében 110 ezer gyerek töltheti a szünidő egy részét Erzsébet-táborokban, a hétvégéken pedig családi táborokat szerveznek

– ismertette.


Hozzátette: a táborokra a mindenkori járványügyi szabályok irányadók, és garantálják, hogy csak olyan felnőttek vehetnek részt a táborokban, akiknek van védettségi igazolványuk. Kitért arra: az erdélyi Erzsébet-táborba az idén nem utaztatnak magyarországi gyerekeket, oda erdélyi magyar gyerekeket várnak.

A miniszter elmondta, a grémium azt javasolta, hogy a köznevelési intézmények augusztus utolsó hetében is szervezhessenek táborokat. Úgy látják, indokolt az eredeti rendelkezés felülvizsgálata – tette hozzá.

Arról, hogy augusztus 23. után köznevelési intézményekben nem szervezhető nyári tábor vagy gólyatábor, az Emberi Erőforrások minisztériuma rendelkezett. Az ő indoklásuk szerint az intézkedés lényege, hogy a közvetlenül a tanév megkezdése előtt megtartott táborokban esetleg megfertőződő gyermekek ne vigyék be egészséges társaik közé a vírust a tanév legelején. 


A közösségi élet újraindításáért felelős Operatív Törzs – Novák Katalin beszámolója szerint – hetente ülésezik majd, és a kormányzati szereplőkön kívül a kulturális és turisztikai élet képviselői, az országos tisztifőorvos, valamint a Nagycsaládosok Országos Egyesülete révén a civilek is képviseltetik magukat benne.

A kormány nemrég határozott két új Operatív Törzsnek felállításáról. Ezek közül az egyik közösségi élet újraindításáért felelős, és a kormányrendelet szerint a feladata, hogy figyelemmel kísérje a közösségek, családok érdekében meghozott kormányzati intézkedéseket, javaslatokat tegyen a közösségi élet újraindítását korlátozó körülmények vizsgálatára és szabályozására, továbbá hogy és véleményezze a közösségek, családok szempontjából releváns kezdeményezéseket, javaslatokat fogalmazzon meg a kormányzati beavatkozásokra. Ennek a testületnek a tagjai közé bekerült Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, Eger és térségének országgyűlési képviselője is.

(Indexkép forrása: Nyitrai Zsolt Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló