2024. június 21., Alajos Leila

Mindenki ügye

#karácsony gergely #kúria #fudan egyetem #népszavazás #álláskeresési járadék

Döntött a Kúria: lehet népszavazás a 9 hónapos álláskeresési járadékról és a Fudan Egyetemről

Barna Benedek 2021.12.09. 13:34

A legfelsőbb bírói testület átengedte Karácsony Gergely népszavazási kérdéseit.

 

A Kúria szerdán hitelesítette a Fudan egyetemre és a 270 napos álláskeresési járadékra vonatkozó népszavazási kezdeményezéseket – számolt be az MTI.

 

Karácsony Gergely főpolgármester még júliusban jelentette be, hogy öt kérdésben népszavazást kezdeményez, ezek közül aztán kettőt hitelesített augusztus végén a Nemzeti Választási Bizottság (NVB).

 

Az egyik így szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az álláskeresési járadék folyósításának leghosszabb időtartama 270 nap legyen?

Az NVB döntését követően azonban két magánszemély és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara felülvizsgálati kérelmet nyújtott be ezzel a népszavazási kérdéssel szemben, így az ügy a Kúria elé került. Az MTI híre szerint a kérdést költségvetési vonatkozásaira, illetve egyértelműség hiányára hivatkozva támadták meg. A legfelsőbb bírói testület szerdai határozatában a kérelmeket elutasította és a Nemzeti Választási Bizottság döntését helybenhagyta.


Karácsony Gergely másik, Nemzeti Választási Bizottság által augusztus végén hitelesített kérdése így szólt:

Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés helyezze hatályon kívül a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, a Fudan Hungary Egyetemért Alapítvány részére történő vagyonjuttatásról szóló 2021. évi LXXXI. törvényt?

Az NVB erre vonatkozó hitelesítő határozatát a kérdés egyértelműségének hiányára, illetve nemzetközi szerződésből eredő kötelezettséggel való összefüggésére hivatkozva támadta meg két magánszemély és a volt jobbikos, az utóbbi időben rendszeresen a Fidesszel szavazó képviselő, Volner János pártja (Volner Párt). A Kúria azonban ezeket a kérelmeket is elutasította és a Nemzeti Választási Bizottságnak ezt a határozatát is helybenhagyta.

 

A Kúria döntésére reagálva a főpolgármester a Facebookon azt írta, "a napokban elkezdődhet az aláírásgyűjtés azért, hogy az országgyűlési választásokkal egyidőben a nép dönthessen a Diákváros megépüléséről és az álláskeresési járadék időszakának meghosszabbításáról". Karácsony szerint egy-két napon belül átvesszik az íveket, és még az idén össze tudják gyűjteni a szükséges 200 ezer aláírást.

 

A népszavazás intézménye nem arra való, hogy Orbán Viktor kamu-kérdésekkel uszítsa egymásnak az embereket, a nép szava nem az ő szava

– tette hozzá a főpolgármester, majd úgy folytatta: "Ez egy kiváló lehetőség arra, hogy az ellenzék ismét ott legyen az utcákon, és közösen, akár az előválasztás idején megmutassa erejét. Embert próbáló feladat lesz még idén összegyűjteni ezeket az aláírásokat, de nem lehetetlen."

 

A 444.hu cikke a hír kapcsán megjegyzi, hogy egyébként Karácsony egy hete arról beszélt, hogy végül mégsem vétózza meg Budapest a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezését, mert szerinte teljesült az a két feltétel, amihez a vétót kötötte: a főváros megkapta a beígért egészségügy fejlesztés pénzügyi támogatását, és nem történt meg a Fudan Egyetemet működtető alapítvány részére a vagyonátruházás. A főpolgármester ekkor azt is elmondta, hogy úgy gondolja, a kormány és a kínaiak már régen "elengedték" a Fudan-történetet.

 

(Indexfotó: Mohai Balázs / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló