2023. december 9., Natália

Mindenki ügye

#kúria #pedagógussztrájk

Kúria: Nem volt jogellenes a tanárok januári sztrájkja

Barna Benedek 2022.07.04. 16:32

Az év elején tartott figyelmeztető sztrájkhoz több mint 20 ezren csatlakoztak.

 

Az év első hónapjában figyelmeztető sztrájkot tartottak a pedagógusok, amit első fokon jogszerűnek ítélt meg a bíróság, ám később másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla jogellenesnek nyilvánította azt. A Kúria azonban most kimondta, hogy jogszerű volt a megmozdulás – számolt be a 24.hu a Mérce cikke nyomán.

 

Felidézik, hogy jogszerűség körül kialakuló vita okát a sztrájk alatti "még elégséges szolgáltatás" kérdése adta. A minisztérium el akarta érni, hogy ezt a "még elégséges szolgáltatást" minél szélesebb körben szabhassa meg, lehetőleg úgy, hogy a tanórák 75 százalékát meg kelljen tartani, ami a sztrájk lényegét ölte volna ki. A szakszervezetek is az hangsúlyozták hogy olyan sztrájknak nincs értelme, ami alatt a sztrájkolók felveszik a munkát úgy, hogy azért ráadásul pénzt sem kapnak, hiszen sztrájk alatti munkaidőért nem kapnak fizetést a tanárok.

 

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete a Kúria döntéséről beszámoló posztjában emlékeztet: a figyelmeztető sztrájk alatti még elégséges szolgáltatás kérdésében a bíróság nemperes eljárásban a szakszervezeteknek adott igazat, a másodfok a még elégséges szolgáltatás kérdésében nem ítélkezett másképpen, viszont – mivel 2022. január 31-éig nem született meg a másodfokú végzés – a figyelmeztető sztrájkot jogsértőnek ítélte meg. Ezt az ítéletet változtatta meg a Kúria. A tesület szerint

a figyelmeztető sztrájk a szakszervezetek által ajánlott még elégséges szolgáltatásokkal együtt – amely nem tartalmazta a sztrájk alatti tanítást – jogszerű volt.

A sztrájkban a szakszervezetek szerinte több mint 26 ezer tanár vett részt, Heves megyéből közel 400-an csatlakoztak.

 

 

(Indexfotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló