2024. július 20., Illés

Mindenki ügye

#ítélet #tanárok #pedagógussztrájk

Fordulat a tanársztrájk kapcsán: a Fővárosi Ítélőtábla szerint jogellenes volt

Nagy Donát 2022.02.10. 17:19

A tárgyaláson kívül hozott ítélettel megváltoztatták az elsőfokú bíróság végzését.

 

Mivel a felek közötti tárgyalások nem vezettek eredményre, ezért a kérelmezők 2022. január 31. napjára kétórás, míg ennek eredménytelensége esetére 2022. március 16-tól határozatlan időtartamú sztrájkot hirdettek. A felek a tárgyalások során a még elégséges szolgáltatások körében is egyeztettek egymással, melynek során különböző ajánlatokat tettek. Mivel a felek megállapodni nem tudtak, a kérelmezők kérelmet nyújtottak be a Fővárosi Törvényszékhez a még elégséges szolgáltatások megállapítása iránt – emlékeztet a bíróság közleménye.

 

A kérelmezett (az Emberi Erőforrások Minisztériuma – EMMI) az ellenkérelmével egyidejűleg a sztrájk jogellenességére vonatkozó, úgynevezett viszontkérelmet is előterjesztett. Álláspontja szerint a meghirdetett teljes sztrájk jogellenes, tekintettel a jelen járványügyi helyzetre – foglalja össze a helyzetet a bíróság.

 

Arra is kitér a mostani közlemény, hogy

a Fővárosi Törvényszék megállapította, hogy a kérelmezők által kezdeményezett 2022. január 31. napjának 8:00 óra és 10:00 óra közötti időszakában meghirdetett 2 órás figyelmeztető sztrájk megtartása jogszerű. Az elsőfokú bíróság a kérelmezők ajánlatát fogadta el és a figyelmeztető sztrájk alatt a még elégséges szolgáltatások mértékét eszerint állapította meg határozatában.

Igen ám, de az elsőfokú végzés ellen a kérelmezett (az Emberi Erőforrások Minisztériuma) terjesztett elő fellebbezést, amelyben az elsőfokú végzés hatályon kívül helyezését, és az eljárás megszüntetését kérte. 

 

Az EMMI szerint ugyanis a jogerős bírósági végzés hiányában megtartott figyelmeztető sztrájk jogellenes volt.

Most pedig másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú bíróság végzését megváltoztatta és megállapította, hogy a 2022. január 31. napján tartott sztrájk jogellenes volt.

tanár-mti-balázs-attila
Fotó: Balázs Attila / MTI

Az indoklásban az áll, hogy

a sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény (Sztrájktörvény) 4.§ (2) bekezdése szerint az olyan munkáltatónál, amely a lakosságot alapvetően érintő tevékenységet végez, csak úgy gyakorolható a sztrájk, hogy az a még elégséges szolgáltatás teljesítését ne gátolja.

Azt írják, hogy "a Sztrájktörvény 4. § (3) bekezdése szerint a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit törvény megállapíthatja. Törvényi szabályozás hiányában a sztrájkot megelőző egyeztetés során kell a még elégséges szolgáltatás mértékéről és feltételeiről megállapodni; ebben az esetben a sztrájk akkor tartható meg, ha a felek a megállapodást megkötötték, vagy ennek meghiúsulása esetén bármelyikük kérelmére a munkaügyi perben eljáró bíróság jogerős határozata megállapította a még elégséges szolgáltatás mértékét és feltételeit."

 

Az Ítélőtábla szerint tehát ha nem állapodott meg a szakszervezet a minisztériummal az elégséges szolgáltatásról, a sztrájk nem gyakorolható.

 

A Fővárosi Ítélőtábla döntése jogerős.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló