2023. december 8., Mária

Környék ügye

#miskolc #oktatás #tüntetés #pedagógussztrájk

Nyilvánosan flexeltek szét egy biciklit a miskolci pedagógustüntetésen

Kovács Dávid 2022.02.04. 10:45

Különleges performansszal ért véget a csütörtöki megmozdulás. Dühös punkzenére hullott szét a közoktatást szimbolizáló kerékpár roncsa.

Kockás ingek, esernyők és biciklik kíséretében vonultak utcára a pedagósuk csütörtök este Miskolcon. A demonstrációt a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a helyi szakszervezetek kezdeményezték.

 

A miskolci megmozdulást Szűcs Tamás, a PDSZ egykori elnöke és regionális ügyvivője, jelentette be hétfőn, aki a Mérce tudósítása szerint maga is felszólalt az eseményen, majd annak fináléjában – némi segítséggel – flexszel vágott szét egy kerékpárt a szintén miskolci gyökerekkel rendelkező Bohemian Betyars egyik "dühös, lázadó" dalára.

 

A pedagógus tüntetés záró performance-a #szolidaritás, #mkkpmiskolc, #kutyapárt,

Közzétette: MKKP Miskolc – 2022. február 3., csütörtök

 

A portál emlékeztet: a bicikli azt követően vált a pedagógusmegmozdulások egyik szimbólumává, hogy 2016-ban Balogh Zoltán, az Emberi Erőforrások akkori minisztere azt nyilatkozta, a kormány „túltolta a biciklit” a közoktatás központosítása terén. A miskolci performansz során a kerékpár maradványait talicskára tették, majd eltolták a tüntetés helyszínéről.

"A szétdarabolás jelképe annak, hogy már szétdarabolták az oktatási rendszert – tudjuk, hányfelé szedték –, és jelképe annak is, hogy nem érdemes egyben tartani ebben a formában, ahogy most van"

– magyarázta a performanszt Szűcs Tamás. Végül a magasba emelte a feldarabolt kerékpár kormányát ("Az utolsó alkatrész következik. Gondolom, mindenki látja, mi ez" – mondta közben), majd ünnepélyes mozdulattal a földre ejtette azt, és levonult a színpadról. Akcióját taps és nevetés fogadta.

 

A PDSZ egykori elnöke a Mércének arról is beszélt: alapvetően sikeresnek tartja a hétfői figyelmeztető sztrájkot, amelyben körülbelül húszezer pedagógus vett részt, ugyanakkor azt is aláhúzta, hogy ezzel a számmal kapcsolatban érdemes hozzátenni, hogy kezdetben kétszer ennyi tanár jelezte csatlakozási szándékát, azonban a minisztérium, a tankerületek és az intézményvezetők felől érkező nyomásgyakorlás miatt végül sokan kénytelenek voltak elállni a részvételtől. Utóbbi egyébként Heves megyében is éreztette hatását, az erről szóló cikkünket itt olvashatja.

 

 

Javában omlik a közoktatás, a helyzet tarthatatlan

 

A tüntetés szervezői az Egri Ügyekhez is eljuttatták csütörtök esti nyílt levelüket. "Hat évvel az első miskolci oktatási témájú, akkor nagy port felverő nyílt levél után, a mai napon közel 200, miskolci, állami fenntartású gimnáziumban dolgozó tanár támogatásával újabb nyílt levél született oktatási rendszerünk reménytelen helyzetéről" – közölte velünk levelében Pilz Olivér miskolci pedagógus.

 

A nyílt levél szerzői hosszú és elkeserítő bekezdéseken keresztül értekeznek az oktatás mai állapotáról.

Nem gondoltuk volna, hogy az annak idején gazdasági okokból, válságkezelési célból létrehozott Emmi helyett egy magát családbarátnak valló kormány nem hoz létre önálló Oktatási Minisztériumot, amint erre lehetőség nyílik. (...) Új alapokra helyezett oktatási rendszer kell! A jelenlegi helyzet már régóta tarthatatlan. Új évszázadban élünk több mint két évtizede: nem lehet kiindulópontnak tekinteni egy huszadik század közepi oktatási rendszert, s azt toldozgatni-foltozgatni. Vegyük már végre észre: az oktatás területén környezetünk, Európa, de a világ nagy része is elhúzott mellettünk. Már nem az a kérdés, hogy mikor fog összeomlani a magyar közoktatás, mert már javában omlik, egyes helyeken már össze is omlott.

– írják.

 

A nyílt levél teljes szövege elérhető, illetve aláírható a Szabad.ahang.hu felületén. Cikkünk publikálásakor épp 500 aláírás felett tart.

 

(Indexkép: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló