2024. június 18., Arnold Levente

Környék ügye

#eger #heves megye #oktatás #sztrájk #iskola #pedagógus #pedagógussztrájk

"Egész héten ment a fenyegetésekkel teli agitáció" – Heves megye közel 400 pedagógusa csatlakozott a sztrájkhoz hétfőn

Kovács Dávid 2022.02.02. 16:20

Noha a kormány az igazgatókra, a pedagógusokra és a szülőkre is nyomást gyakorolt, a hétfői sztrájk végül nem maradt el. Heves megye közel harminc intézményében állt le a tanítás a közoktatás állapota miatt. Csak Egerben mintegy 130 fő tiltakozott a munkája felfüggesztésével.

Összesen 15 Heves megyi település 28 intézményének mintegy 381 pedagógusa csatlakozott a szakszervezetek által kezdeményezett, kétórás figyelmeztető sztrájkhoz hétfőn – tudtuk meg a PSZ (azaz a Pedagógusok Szakszervezete) Heves megyei szervezetétől.

 

"Két intézményből még nem érkezett be adat hozzánk, mivel ott nincs PSZ-tagunk. Most 381 főnél járunk. Ebből Egerben 129 fő vett részt az Egri Tankerületi Központ iskoláiból" – közölte az Egri Ügyekkel Balogh Éva, a megyei szervezet elnöke. Hozzátette: mindenütt rendben zajlott le a tiltakozó akció, azonban az abban résztvevő intézmények egyikét sem kívánta megnevezni.

 

Noha az Emberi Erőforrások Minisztériuma igyekezett ellehetetleníteni a sztrájkot ("törvénytelen", "sajnálatos" – durrogtak a jelzők), a PSZ Heves megyei szervezete elégedett a számokkal.

Az országos médiákon keresztül az Oktatási Kormányzat mindent latba vetett, hogy egész héten keresztül az igazgatókra, pedagógusokra, szülőkre nyomást gyakoroljon, hogy ne vegyenek részt a sztrájkban. Minden elismerésem a kollégáimnak, akik ezek ellenére kiálltak önmagukért! S nagy-nagy hála és köszönet a szülőknek, hogy a gyermekek otthontartásával segítették a sikeres akciónkat!

– nyilatkozta nekünk Balogh Éva.

 

Azt is megtudtuk: az eddig beérkezett válaszok alapján nyolc óvoda munkavállalóinak egy része csatlakozott a sztrájkhoz, ezek mind a Hevesi, illetve a Gyöngyösi járásban működnek. "Az várható volt, hogy Eger és Hatvan óvodái nem vesznek részt a sztrájkban.

Nagyon jó hangulatú szakmai munka folyik ezekben az intézményekben, s még mindig nem érzik a kollégák, hogy nem a fenntartót bántják, ha hangot adnak a követeléseiknek.

A települések lakói közül kerülnek ki az óvodák dolgozói, s a szülői ház biztos megélhetést jelenthet számukra. Ott, ahol magának kell albérletet fizetni, gyermeket iskoláztatni, biztos, hogy nem elégedettek a kialakult helyzettel" –  magyarázta az elnök.

 

Balogh Éva arra is kitért: a sztrájkban a Heves Megyei Szakképzési Centrumok intézményei sem vettek részt, hiszen ők nem az Emmi hatálya alá tartoznak, így náluk a követelések is eltérnek az Emmi intézményei által megfogalmazottaktól.

 

Az elnöktől azt is megkérdeztük, mi történt hétfő reggel nyolc és tíz között a tiltakozáshoz csatlakozó iskolákban, illetve óvodákban, mivel töltötték az időt a sztrájkoló tanárok és a diákok, erre azonban nem szeretett volna válaszolni. "Úgy vélem, ez az intézmények saját belső ügye; gondolom, mindenütt arra fordították az időt, amire szükségük volt: pl. a covid újabb emelkedő hulláma miatt végre egy jót lehetett beszélgetni. A hétköznapok nem nagyon adnak erre lehetőséget" – indokolta döntését.

 

Megalázó bérek és hatalmas terhek a süket fülekkel szemben

 

A PSZ Heves megyei szervezetének elnökétől azt is megkérdeztük, hogy milyen célokat fogalmaztak meg a tiltakozó pedagógusok, illetve mit remélnek a figyelmeztető sztrájktól. Erre pontokba szedve válaszolt:

 

 "Egyrészt elég megalázó, hogy a többdiplomás, fiatal munkavállalóinknak ki kell egészíteni a garantált bérminimumra az Alapbérét. Komplett programot tettünk le az asztalra, hogy milyen ütemben lehet felzárkóztatni a pedagógus béreket az átlagdiplomás bérekhez. Süket fülekre találtunk."

 

 "Azzal se találkozhatunk egyetlen ágazatban sem, hogy heti 22/23/24/25/26 óra tanítása után nem tesz különbséget a fizetések között, ennyit az Alapbérükért dolgoznak. S a járvány okozta helyzetek miatt a túlmunkadíjak fizetése is késik, vagy vannak helyek, ahol nem is fizetik ki. Pl. a 2019/2020-as év covid okozta 100%-os táppénzét most kezdték megküldeni a fertőzésen átesett pedagógusoknak. Nálunk a legmagasabb a járvány miatti halálozási arány. Tehát munkaidő-, munkateher csökkentést kértünk. Fix (22óra) heti óraszámot."

 

"Tiltakoztunk azon diszkriminatív intézkedés ellen is, hogy az oktatásban oltási igazolvánnyal nem rendelkezőket fizetésnélküli szabadságra küldték. Ezzel tovább növelve az ott maradók munkaterheit. Oltáspárti a Szakszervezetünk, de más ágazatokban, ahol szintén magas a kontakt szám, bárki dolgozhat."

 

"A pedagógiai, gyógypedagógiai asszisztensek heti 40 órát töltenek azokkal a gyermekekkel, aki folyamatos segítséget, szellemi-lelki-fizikai gondozást igényelnek. Nagy leterhelést jelent, kiégést okoz az itt dolgozóknak. 35 órára szeretnénk csökkenteni az ő munkaterhüket."

 

 

Egész héten ment a fenyegetés, pedig ennél többet nem tudnak dolgozni

 

Ahogy egy korábbi cikkünkben írtuk, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete hétfő délután a Hősök terén jelentette be, hogy legalább 20 ezren vehettek részt a hétfő délelőtti figyelmeztető sztrájkban, a PSZ elnöke, Szabó Zsuzsa ezért a demokrácia ünnepének, illetve a legyőzött félelem napjának nevezte január 31-ét.

 

A helyszínen ugyanakkor a PDSZ választmányi tagja, Nagy Erzsébet azt is kijelentette: a kormány egészen elképesztő nyomást gyakorolt a szülőkre és a pedagógusokra, hogy ez a sztrájk ne valósuljon meg. Balogh Évától ezért azt is megkérdeztük, tapasztalt-e ilyet, értesült-e ehhez kapcsolható esetekről, például visszalépésekről, Heves megyében.

Egész héten ment a fenyegetésekkel teli agitáció, a sztrájkot vállalók fenyegetése, sőt még a szülőknek is küldtek üzeneteket, hogy mit tehetnek, s minek mi lesz a következménye

– válaszolta kérdésünkre a megyei szervezet elnöke.

 

Balogh Éva – mint mondja – a nyomásgyakorlás miatt megérti azokat is, akik hétfő reggel végül inkább visszaléptek.

 

Ugyanakkor arra is emlékeztetett: 

Minden pedagógusnak nem lehet felmondani, minden gyermeket, szülőt nem lehet elküldeni. Ezt az akciót azért szerveztük, hogy felhívjuk a figyelmet, ennél többet nem tudunk dolgozni, felelősséggel szeretnénk a munkánkat végezni, ehhez fel kell pozitív élményekkel töltődnünk. S nem akarunk másod-, harmadállásokat vállalni, hogy a saját gyermekeinket taníthassuk, vagy fiatalként egyáltalán itt maradjunk, családot vállaljunk!

A Pedagógusok Szakszervezete az egyik legrégebbi, taglétszámát tekintve pedig az egyik legnagyobb ágazati szakszervezet Magyarországon, amely szerda délután nyilvános Facebook-bejegyzésben mondott köszönetet a sztrájkhoz csatlakozó pedagógusoknak, valamint az akció valamennyi támogatójának.

 

"Köszönjük Nektek, hogy felkeltetek a fotelből és együtt harcolhattunk a befagyott bérekért! Büszkék lehetünk magunkra. Nem adjuk fel és megyünk tovább Veletek, képviseljük továbbra is az érdekeinket" – üzenték.

 

🙏Köszönjük Nektek, hogy felkeltetek a fotelből és együtt harcolhattunk a befagyott bérekért! Büszkék lehetünk...

Közzétette: Pedagógusok Szakszervezete PSZ – 2022. február 2., szerda

 

(Indexkép: Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Facebook-oldal)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló