2024. április 20., Tivadar

Mindenki ügye

#oktatás #pdsz #pedagógussztrájk #psz

Több mint 20 ezer pedagógus sztrájkolhatott országszerte, Egerben is tiltakoztak

Kovács Dávid 2022.01.31. 16:56

Hiába riogatott az Emmi, hétfő reggel az ország számos iskolájában leállt a tanítás.

A jelenleg rendelkezésre állló információk alapján legalább 20 ezren vehetttek részt a hétfő délelőtti figyelmeztető sztrájkban, jelentette be a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és Pedagógus Szakszervezet (PSZ) a Hősök terén tartott, hétfő délutáni sajtótájékoztatón.

 

A két pedagógus-szakszervezet által bejelentett szám még változhat, mert – mint mondták – egyelőre még csupán részadatokkal rendelkezne. A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Szabó Zsuzsa mindenesetre a demokrácia ünnepének nevezte január 31-ét.

Egészen elképesztő nyomást gyakorolt a kormány a szülőkre és a pedagógusokra, hogy ez a sztrájk ne valósuljon meg”

– jelentette ki Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) választmányi tagja is az Eduline nevű oktatási portál cikke szerint.

 

Mint ismert, 2016, azaz több mint öt év után újra sztrájkoltak a magyar pedagógusok, több iskolában és óvodában sem volt tanítás nyolc és tíz óra között, az akcióval a bérük emelését és a terhek csökkentését követelték a tanárok. Több budapesti intézményben, valamint a nagyobb vidéki városok iskoláiban is nagy számban csatlakoztak a megmozduláshoz. 2016-ban egyébként közel 25 ezer pedagógus sztrájkolt.

 

Emmi: Sajnálatos, és különben is a baloldal műve

 

A hétfői pedagógussztrájkra közben az Emberi Erőforrások Minisztériuma is reagált: az állami hírügynökséggel megosztott közleményük alapján a pedagógusok kevesebb mint ötöde vett részt a sztrájkban. A tárca a közleményében "sajnálatosnak" nevezte, hogy a szakszervezetek annak ellenére megszervezték a sztrájkot, hogy annak jogi feltételei nem álltak fenn.

Az Emmi ezzel újfent törvénytelennek nevezte a sztrájkot, amely a minisztérium álláspontja szerint egyébként is a baloldal műve.

A fentiekkel szemben a szakszervezetek kiemelték, a Fővárosi Törvényszék végzésében kimondta, hogy a sztrájk jogszerű. Szerintük a kormány arra kényszerítette a tankerületi központok igazgatóin keresztül az intézményvezetőket, hogy szóbeli utasítások alapján, jogellenesen akadályozzák meg a sztrájkot, a valósággal ellentétes értesítéseket küldjenek ki a szülőknek, beszéljék le a dolgozókat a sztrájkban való részvételről – írja egy másik cikkében az Eduline.

 

Egri Tankerületi Központ: Jó lesz nekünk az Emmi válasza

 

Az Egri Tankerületi Központ semmi érdemit nem tudott hozzátenni, a sajtó érdeklődésére az Emmi közleményében szereplő állításokat büfögték vissza ismételték meg újra. "A két órás figyelmeztető sztrájkban országosan a pedagógusok kevesebb mint egyötöde vett részt. Ahogyan máshol is, az Egri Tankerületi Központ által fenntartott összes intézmény biztosította a gyermekek felügyeletét és tanítását” – közölte Ballagó Zoltán, az Egri Tankerületi Központ igazgatója az Eger Hírekkel.

 

Az egri Balassiban is sztrájkoltak

 

Noha a sajtóban megjelent információk alapján vidéken, és különösen a kisebb településeken, jól működött a kormány aknamunkája, az egri Balassi Bálint Általános Iskolában például szintén sztrájkoltak a pedagógusok. Erről először az olvasóinktól kaptunk információkat, majd az értesüléseinket az intézmény is megerősítette.

Kérdésére megerősítem, hogy az Egri Balassi Bálint Általános Iskola székhelyén illetve a Móra Ferenc Tagiskolájában is részt vettek  a meghirdetett figyelmeztető sztrájkban  közalkalmazott kollégáink

– válaszolta az Egri Ügyek megkeresésére Lachata István intézményvezető, további részleteket azonban nem árult el a hétfői sztrájkkal kapcsolatban, hiába tettünk fel neki több kérdést is.

 

Berecz: Hajrá, kockásingesek!

 

A pedagógusok hétfői akcióját többek között Karácsony Gergely főpolgármester és a Freeszfe is támogatta.

A politikusfeleségek korában én pedagógus-férj vagyok. A feleségem hosszú évekig tanított a közoktatásban. (...) Vele együtt én is szolidaritásomat fejezem ki a sztrájkoló pedagógusok felé, mert amikor kiállnak magukért, akkor egyben kiállnak a gyerekeinkért"

– írta közösségi oldalán Budapest főpolgármestere.

 

Az egri politikusok közül a leghatározottabban Berecz Mátyás reagált, aki hétfő reggeli posztjában szintén kiállt a pedagósok mellett. "Ma hosszú évek után végre újra hallatszik azoknak a hangja, akiket a rezsim megpróbál eltiporni. Támogassuk mi is a kockásinges mozgalmat!" – írta.

 

Berecz a délutáni órákban aztán újabb bejegyzéssel jelentkezett:

Az elmúlt 12 év orbánizmusának egyik legnagyobb vesztese a magyar közoktatás és felsőoktatás. A pedagógusok megfélemlítése, plusz órákra és felesleges adminisztrációra való kényszerítése, a megbecsülés hiánya, az egyetemi vagyon fideszes kuratóriumokba való kiszervezése jelzik a mai magyar közoktatás és felsőoktatás sanyarú helyzetét.

– írta ebben az ellenzéki politikus, ismét jelezve a sztrájkoló pedagógusok mellett való kiállását.

 

Az egri Momentum és MSZP szintén szolidaritását fejezte ki a sztrájkkal kapcsolatban.

 

 

(Indexkép: a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Facebook-oldala)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló