2024. július 23., Lenke

Mindenki ügye

#oktatás #tanár #pedagógus #pedagógushiány

Két év alatt a harmadára csökkent a pályakezdő pedagógusok száma

Székely Zoárd 2022.01.17. 07:59

Brutális visszaesés az oktatásügyben.

Harmadára csökkent a pályakezdő pedagógusok száma két év alatt – derült ki a kormányzat most nyilvánosságra hozott adataiból. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma Szél Bernadett független parlamenti képviselő adatigénylésére árulta el, hogyan alakult az iskolai munkaerő-helyzet az elmúlt időszakban.

A kiadott statisztika szerint 2018-ban még hatezer új pedagógus kezdte meg a munkát, 2020-ra azonban ez a szám kétezerre csökkent.

A tanárok évek óta követelik, hogy a bérek alapja a mindenkori minimálbér legyen, a kormány azonban ezt nem hajlandó megadni – számolt be róla az RTL Híradó. Most ugyan kaptak egy 10 százalékos emelést, de az nem a fizetésre vonatkozik, hanem a bérpótlékra.

 

Orbán Viktor miniszterelnök tavaly, az év végén azt mondta: megérti, ha a tanárok elégedetlenek a helyzetükkel, csakhogy szerinte a gazdaság jelenleg nem ad lehetőséget nagyobb emelésre.

Novák Katalin 2010-ben: Hálás vagyok, hogy nem ápolónőként vagy pedagógusként élünk röhejes jövedelemből

Novák Katalin fideszes politikus, köztársaságielnök-jelölt 2010-ben még nem politizált, hanem három gyermekét nevelte Németországban, ahol férje Veres István az Európai Központi Banknál dolgozott Frankfurtban. Erről pedig blogot vezetett, amit azóta töröltek ugyan, de az Internet Archive-ban a mai napig elérhető a posztok egy része - ezekből válogatott a 444 cikke.

Az alacsony bérszínvonal miatt gyakorlatilag megszűnik az utánpótlás, mert a frissen végzettek pillantok alatt elhagyják a pályát, amint szembesülnek a kereseti lehetőségekkel.

Ez nagyon tragikus fordulat

– utalt Szél Bernadett az Emmi adataira, hozzátéve, hogy a Fidesz 12 év alatt, amióta kormányon van, nem kezdett semmit a problémával.

 

A független országgyűlési képviselő szerint drasztikus béremelés nélkül még rosszabb lesz a helyzet, hiszen a 145 ezer forintos kezdőbér finoman szólva sem vonzó perspektíva.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló