2023. április 1., Hugó

Mindenki ügye

#kormány #propaganda #ellenzéki összefogás #ukrajna #márki-zay péter #törvénysértés

Kúria: A kormány törvényt sértett, amikor a koronavírus-hírlevélben kampányolt az ellenzék ellen

2022.03.10. 13:23

Az oltási regisztrációkor megadott e-mail címekre érkeztek az ellenzéket háborúpártisággal vádoló levelek.

 

A Kúria szerdai döntése szerint a Kormányzati Tájékoztatási Központ a február 25-én info@kormany.hu e-mail címről küldött hírlevelével megsértette a választási törvényt. Ezzel megváltoztatták a Nemzeti Választási Bizottság korábbi határozatát, amely ellen a DK, az MSZP, a Momentum és a Párbeszéd adott be közös felülvizsgálati kérelmet – számolt be a 24.hu.

 

Ahogy azt az Egri Ügyek is megírta, a kormány levelében többek között az állt: "felelőtlennek tartjuk, és nem támogatjuk azt az ellenzéki álláspontot, hogy Magyarország katonákat és fegyvereket küldjön Ukrajna területére". 

A Fidesz-közeli és állami média, valamint a kormánypárti politikusok a háború kitörését követően kezdték azzal támadni Márki-Zay Pétert, hogy katonákat küldene Ukrajnába, és háborúba sodorná Magyarországot, holott ő nem mondott ilyet: az ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról beszélt két interjúban is, hogy "a NATO közös döntéseit kell végrehajtsa Magyarország is", azaz csak akkor kell szerinte katonákkal vagy fegyverrel támogatni az ukránokat, ha a szövetség így dönt.

Az ellenzék a közmédia esetében is felszólalt a hazug állítás terjesztése ellen, a fent idézett e-mail kapcsán pedig azt kifogásolták, hogy a kormány, illetve a Miniszterelnöki Kabinetiroda a vakcinaregisztráció során megadott címekre küldte ki "A Kormány álláspontja az ukrán helyzetről" címet viselő, de valójában az ellenzéket támadó levelet.

A Kúria szerint a kormányzati levél az esélyegyenlőség elvét, valamint a rendeltetésszerű joggyakorlás alapelvét is sértette azzal, hogy az Ukrajnában folyó háborúval kapcsolatban a vélt ellenzéki álláspontot felelőtlennek minősítette.

A kormány ugyanakkor hamar megtalálta a megoldást, hogyan folytathassák az ellenzék támadását az e-mailjeikben: mint arra a szeretlekmagyarorszag.hu felhívta a figyelmet, az újabb levelükben az "ellenzék” kifejezést egyszerűen kicserélték a "vannak, akik" fordulatra (ezúttal egyébként azzal vádolták meg az ellenzéket, hogy veszélyeztetik a rezsicsökkentést).

 

(Indexofotó: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló