2021. december 6., Miklós

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #vakcina #oltási terv #gulyás gergely #kormányinfó

Gulyás Gergely: az első félévben mindenkit be lehet oltani, aki regisztrált

ugytudjuk.hu 2021.03.11. 11:44

A miniszter azt is bejelentette, hogy nyilvánosságra hozzák a keleti vakcinákról szóló szerződéseket.

Gulyás Gergely a mai Kormányinfón azt mondta, hogy 24 órán belül nyilvánosságra hozzák a Kínával és Oroszországgal kötött vakcinaszerződéseket. Ezek után a miniszterelnökséget vezető miniszter megígérte, hogy Brüsszel viszont megtiltja a nyilvánosságra hozatalát a nyugati vakcinák szerződéseinek kiteregetését. Gulyás azt mondta, szerintünk mindenkinek joga van tudni, hogy az EU kivel kötött szerződést, ezt tolmácsolni fogják az európai szervezetek felé is.

A kormány szerint most az a terv, hogy az év első felében mindenkit beoltanak, aki regisztrált.

(Korábban azzal számoltak, hogy április elejéig, azaz húsvétig megkapják az oltást a regisztráltak.)

 

Viszont nem fogunk plusz vakcinát rendelni, mert rendeltünk már eleget az első félévre, és a második félévre is leadjuk hamarosan az igényeket. Szerinte nincsen szükség plusz oltásokra, azokat nem fogjuk lehívni.

 

A hétfőn hatályba lépett intézkedések sokakat érintenek hátrányosan, velük együttéreznek. Gulyás szerint segíteni fognak, az eddig megszokott 50 százalékos bértámogatást ki fogják fizetni, és az önkormányzati vagy állami bérleti díjat sem kell kifizetniük a vállalkozóknak, a KATA utáni átalányadót pedig elengedik. 50 milliárd 618 milliárdot fizettek ki eddig bértámogatásnak.

 

Az újrainduláshoz hitelfelvételt ajánl a bajbajutottaknak, egy 10 milliós egyéni keretben gondolkodnak, de ennek részleteit még nem mondja el. Tudja, hogy mindenki a türelme végét járja, de Gulyás azt kéri, bízzunk abban, hogy már a célegyenesben vagyunk. A húsvéti nyitásról nem tud többet mondani, elemezni fogják az adatokat.

 

A miniszter elmondta azt is, hogy vakcinaigazolványokból naponta több százezret is tudnának nyomtatni, de nem tervezik, hogy ráírják a beadott vakcina típusát.

 

Virágot árulni nem lehet, a temetőben sem lehetnek nyitva a virágboltok, ha valakinek szüksége van rá, akkor rendelnie kell. Az otthoni munkavégzés szabályait államilag nem akarják szabályozni, a cégekre bízzák.

Gulyás Gergely - mti fotó Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

Ferenc pápa látogatásának előkészítése zajlik, tisztelettel megvendégelik.

 

Gulyás álhírnek nevezte, hogy nagy számban vannak raktárakban be nem adott vakcinák. Szerinte ami van, azokat maximum egy hét alatt eloltjuk.

 

Nem számítanak nagy inflációra, 3 százalék körülire terveznek. Ha ennél nagyobb lesz, a nyugdíjasokat biztosan kárpótolják.

 

A profi sportversenyektől nem tiltanak el senkit, mert ez a hivatásos sportolók megélhetése.

 

A nemzeti konzultációban adott válaszokat figyelik, és egyébként is rendkívül sikeres.

 

Az egészségügyben ha szükséges, az ágykapacitást tovább tudják bővíteni. Több, mint 7000 oltópont van Magyarországon, és Gulyás szerint eleve nincsen tömegnyomor, így nem tervezik, hogy nagyobb helyiségekben fognak oltani.

 

A miniszter azt mondta, szerinte időben vezették be a szigorító korlátozásokat, sőt, a baloldal eleve nyitást követelt. Viszont ebből is látszik, hogy ők felelősségteljesebbek.

 

Frissítés: Az MTI beszámolója szerint az Európai Bizottság (EB) Magyarországi Képviselete csütörtök délután Gulyás nyilatkozatára reagálva közölte, hogy a megállapodások nyilvánosságra hozatala nem az Európai Bizottságon múlik, az kizárólag szerződéses partnereink hozzájárulásával lehetséges.

 

Az EB kapcsolatban van a vállalatokkal annak érdekében, hogy minél több keretszerződést megismerhessen a nyilvánosság, sőt, a hat vakcinagyártóval eddig megkötött uniós keretmegállapodások közül a bizalmas üzleti adatok kitakarásával hármat már nyilvánosságra is hozott. Ezek között vannak az AstraZeneca, a CureVac, a Sanofi-GSK gyógyszergyártókkal kötött szerződések. A szállítások tervezett, illetve becsült mennyiségeire vonatkozó szerződéses előírásokat gyártók szerinti bontásban az uniós bizottság nem hozhatja nyilvánosságra - írták.

 

Frissítés2: Mint arról a HVG beszámolt, a kínai és orosz vakcinák beszerzésére vonatkozó szerződéseket időközben Gulyás Gergely feltöltötte a Facebook-oldalára.

 

(Via ugytudjuk.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló