2021. augusztus 6., Berta Bettina

Mindenki ügye

#koronavírus #oltási terv #oltás #európai unió #magyarország

Politico: március elején Magyarország utolsó volt vakcinafelhasználásban az unión belül

2021.03.10. 17:17

A hónap elején még a rendelkezésre álló oltások közel felét nem adták be.

Noha az Európai Uniót a magyar kormány mellett más tagállamok vezetői is kritizálták már a vakcinabeszerzés miatt, a Politico európai kiadásáának cikke szerint nem csak az Európai Bizottság, vagy a vállalt dózisoknak eddig csak a töredékét szállító brit AstraZeneca gyógyszergyár tehet az uniós országokra általánosan jellemző lassú oltási programért, hanem maguk a tagállamok. A lap összegzésből az azt szemléző Telex szerint az derül ki, hogy az európai országok a rendelkezésükre álló dózisok egy jelentős hányadát be sem adták.

 

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai alapján Magyarország uniós összehasonlításban 56 százalékkal az utolsó helyen áll a rendelkezésére álló vakcinák beadási arányában, azaz a rendelkezésre álló vakcinák csaknem felét még nem adták be. (A Magyarországnál eggyel jobb helyet elfoglaló Luxemburg esetében is öt százalékkal jobb a hetékonyság, mint nálunk.) Az összegzésből egyébként az is kiderül, hogy március elején a beadott oltások kevesebb mint 3 százalékát tette ki az orosz Szputnyik V, míg 32,4 százalékát a kínai Sinopharm.

politico
Kép forrása: Politico

A Telex cikke ugyanakkor rámutat: a Politico múlt heti adatokkal dolgozott, azóta javult a magyarországi oltási arány. Éppen szerda reggel frissült a kormány által az uniós szervnek elküldött adat, amely szerint a rendelkezésre álló 2.015.500 adag vakcinából 1.306.935 adagot adtak be eddig, ami csaknem 65 százalékos arányt jelent. Szerdára a beoltottak száma itthon 1.107.791-re nőtt, 317.906-an már a második oltásukat is megkapták.

 

A Politico cikkét természetesen nem hagyta szó nélkül a kormány: Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a Facebookon "álhírnek és hazugságnak" nevezte. Kovács úgy érvelt, hogy a lapot "mindennél jobban cáfolja az a tény, hogy a magyar oltási program az egyik legeredményesebb Európában", hiszen a magyar lakosság 11 százaléka már beoltott, szemben az uniós 6 százalékos átlaggal.

 

(Indexkép: Máthé Zoltán / MTI)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló