2024. június 22., Paulina

Mindenki ügye

#koronavírus #oltás #péterfalvi attila #adatvédelmi hatóság

Vizsgálatot indított az adatvédelmi hatóság a hétvégi oltáskáosz miatt

2021.03.09. 09:17

Az állami szervezetet vezető Péterfalvi Attila bátyja is koronavírusban halt meg, alapbetegség nélkül, amit édesanyja nem bírt elviselni.

Az elmúlt hétvégére meghirdetett tömeges oltásoknál kiderült, hogy nem csupán a vakcina hiánya okoz nehézséget: komoly problémák adódtak az adatbázissal is - írta a Népszava. Voltak, akiket lakóhelyüktől távoli helyszínre hívtak be, voltak, akiket úgy akartak beoltani az első adaggal, hogy nemrég megkapták a vakcinát. A kormányfő is elismerte, hogy akadtak gondok. Az sms-ben már kiküldött értesítéseket visszavonták, ha valaki azonban ennek ellenére elment az eredetileg megadott pontra, az esetek egy részében mégis megkaphatta az oltást.


A történtek után egy magánszemély beadvánnyal fordult a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatósághoz – mondta lapunknak Péterfalvi Attila, a hatóság elnöke, aki ennek nyomán vizsgálatot indít az ügyben. „A hírek alapján valószínűsíthető, hogy valamilyen hiba csúszott a rendszerbe” – tette hozzá, de a vizsgálat lezárultáig ennél bővebben nem szeretné kommentálni az eseményeket.

péterfalvi attila mti
Péterfalvi Attila (Forrás: MTI)

 

A kormány módosította a jogszabályt, az úgynevezett oltási igazolványban nem szerepel majd, hogy ki milyen vakcinát kap. Péterfalvi Attila közölte: a tervek szerint egy plasztikkártyáról van szó, amely jelen állás szerint valóban nem tartalmazza a vakcina típusát, ám az oltáskor kapott papírnak köszönhetően ezt szükség esetén mindenki igazolni tudja. Az adatvédelmi hatóság elnöke az oltási igazolványt is azon kérdések közé sorolta, amelyekről uniós szintű döntést kellene hozni.

Az adatvédelmi hatóság elnöke egy személyes tragédiáját is megosztotta a lappal: bátyja tavaly koronavírus-fertőzésben hunyt el, semmilyen alapbetegsége nem volt, édesanyja pedig "belehalt a bánatba".

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló