2021. december 6., Miklós

Mindenki ügye

#koronavírus #járvány #vakcina #kormányinfó #igazolás

Döntött a kormány: jön a koronavírus-védettséget igazoló okmány

2021.02.11. 11:44

Az még nem dőlt el, hogy mire jogosíthat fel az igazolvány.

A tegnapi ülésén arról döntött a kormány, hogy a magyar állam bevezeti a védettséget igazoló okmányt – jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón az mfor.hu beszémolója szerint.

Az okmányt az kaphatja meg, aki mindkét koronavírus-elleni oltást megkapta, illetve az, aki már igazoltan felgyógyult a betegségből. Az okmánynak nem lesz érvényességi ideje, mert a tudomány még nem állapította meg, hogy pontosan meddig tart a betegséggel szembeni védettség vakcinázás, illetve felgyógyulás után. A dokumentumban ezért az első csoport esetén a második oltás beadásának időpontját rögzítik, a második csoportnál pedig a kórház elhagyásának az időpontját.

Annak is lehet ilyen okmánya, akinek volt pozitív koronavírustesztje, de ebben az esetben csak onnantól, ha már utána volt egy negatív is. Ha negatív tesztje nincs, akkor is lehet okmánya, de ebben az esetben a követelmény, hogy a pozitív tesztjét követően az illető tudja le a házi karantént. Ha ez megvan, akkor még kell várnia 10 napot, aztán kaphatja meg az okmányt.

 

Továbbá azok is igényelhetik majd ilyen igazolványt, aki tünetmentesen esett át a betegségen. Nekik vérvizsgálatot kell majd csináltatniuk, és ha az kimutatja a vérben az antitestek jelenlétét, akkor lehet okmányt igényelni. Ebben az esetben a dokumentum kiállíttatása pénzbe kerül, míg a korábban leírt esetekben ez ingyenes lesz. Az okmány kiállítását a vértesztes megoldás esetén a teszt elvégzését követő négy hónapon belül lehet kezdeményezni.

Gulyás Gergely - mti fotó Koszticsák Szilárd
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI

 

A kormány egyelőre nem döntött arról, hogy a védettséget igazoló okmány milyen jogosultságokat biztosít majd a tulajdonosainak. (Egy korábbi Kormányinfón Gulyás arról beszélt, hogy a védetteknek például az éjszakai kijárási tilalom betartása már nem lesz észszerű.)

 

A miniszer a védettséget biztosító okmány bejelentése előtt még beszélt a vakcinahelyzetről is. Elmondta: a csütörtök folyamán átlépjük a 300 ezret az oltottak számában, mondta Gulyás. A négy budapesti oltóponton csütörtökön és pénteken kezdik el vakcinázni a 75 évnél fiatalabb, krónikus betegséggel nem rendelkező embereket, ők a Szputnyik V vakcinát kapják. A háziorvosok országszerte 30 ezer ember beoltására elegendő AstraZeneca-vakcinát kaptak, ezzel a 60 évnél nem idősebbeket tudják beoltani. 

 

Az orosz Szputnyik V-ből februárban 200 ezer adag érkezését várja a kormány, a kínai Sinopharm oltószeréből a jövő héten várhatóan megérkezik 500 ezer adag.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló