2024. április 19., Emma

Mindenki ügye

#időjárás #országos meteorológiai szolgálat #éghajlatváltozás #sáros eső

Ismét sáros esőre figyelmeztet a meteorológiai szolgálat

Barna Benedek 2022.04.22. 14:31

Már megint a szaharai por!

 

Ismét szaharai por érkezik Magyarország térségébe – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat pénteken a Facebook-oldalán.

 

Mint írták

több hullámban érkezik szaharai eredetű por a légkörbe, s a pénteki csapadék miatt ez most is sáros esőt okozhat, amely ismét nyomot hagyhat a tereptárgyakon, gépjárműveken.

Ezért eshet mostanában többször sáros eső nálunk

 

A meteorológiai szolgálat bejegyzésében a Másfél fok nevű, éghajlatváltozással foglalkozó portál rövid összefoglalóját is megosztotta a témában. Ebben azt írták, akár a globális áramlási rendszer, közvetve pedig a klíma változása is okozhatja, hogy az utóbbi időben többször előfordul sáros eső Magyarországon.

sáros-eső-MTI-EPA-Szimela Pancarci
Fotó: Szimela Pancarci / MTI / EPA

Idéznek egy, több magyar kutató által publikált cikket is, amelynben megvizsgálták, hogyan alakult a Szaharából Európába érkező por mennyisége az elmúlt évtizedekben. A mérések azt mutatják, hogy az utóbbi 10 évben több mint kétszer annyi alkalommal fordult elő hasonló eset, mint korábban évtizedekig. Ennek – szerintük – az a fő oka, hogy több ciklon alakult ki, amely a sivatagban felveri a port és keresztülfújja azt a Földközi-tengeren.


Egy már régóta vizsgált összefüggés arra is rámutatott, hogy mivel a sarkvidékek jobban melegednek, mint a trópusok, ezért a hőmérséklet-különbség csökken. Az emiatt kialakuló nyugat-keleti áramlás is gyengül, a futóáramlás "behullámzik", és ez extrém kilengésekhez vezet a közepes szélességeken. Emiatt gyakoribbá válhattak a saras esős helyzetek – írták.

 

Hozzátették: ha ez a trend így folytatódik, télen és nyáron is többször okozhat a szokásosnál hidegebb vagy forróbb időt, sőt, a kontinens egyes részein hevesebb esőzéseket, áradásokat is. Ezzel együtt kiemelték, hogy bár a mediterrán térség sokszor szenved tőle, a szaharai homok önmagában nem probléma, sőt a Szaharától nyugatra kimondottan termékenyen hat.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló