2021. december 1., Elza

Mindenki ügye

#oltás #kormányinfó #átoltottság #védettségi igazolvány #lakodalom

Gulyás Gergely elmondta, mikor lehet újra lakodalmakat tartani

ugytudjuk.hu 2021.04.29. 11:43

Kell még pár hét, hogy elérjük az ehhez szükséges átoltottságot.

Holnap elérhetjük a 4 millió beoltottat, akkor a kormány korábbi döntésével összhangban tudunk dönteni az újranyitásról

– jelentette be Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

 

Szerdán két ülésen is megvitatták a járványhelyzetet, a kormány szerint Európában kiemelkedő a magyar oltások üteme, ennek köszönhtetően mostanra radikálisan csökkent az új fertőzések száma. A Miniszterelnökséget vezető miniszter továbbra is mindenkit arra biztat, hogy regisztráljon és oltassa be magát.

 

Jönnek az enyhítések

 

Ha meglesz a 4 millió beoltott, az alábbi lazításokra lehet számítani:

 

– A kijárási tilalom kezdete este 11 óráról éjfélre módosul.
– Az üzletekben este 11 óráig lehet vásárolni.
– A védetteknek (akinek védettségi igazolványa van) este 11 óráig megnyílik a vendéglátóhelyek belső tere is. A szülők és családtagok a gyermekeket is magukkal vihetik.
– A védettek szállodákba is mehetnek, és a gyermekeket is magukkal vihetik.
– A 2020 novemberében bezárt szabadidős létesítményeket védettségi igazolvánnyal újra lehet látogatni. Ezek közé tartoznak például az állatkertek, a vadasparkok, a múzeumok, a színházak, a mozik és a könyvtárak is.
– Edzőterembe, uszodába, jégpályára ezentúl csak a védettek, valamint a versenyszerűen sportoló 18 év alattiak mehetnek.
– A védettek és felügyeletük alatt álló kiskorúak este 11 óráig a sportrendezvényeket is látogathatják.
– A védetteknek és a felügyeletük alatt álló kiskorúaknak nem kell maszkot viselniük a sport- és kulturális rendezvényeken.

 

Ezen kívül Gulyás Gergely kiemelte: a védetteknek és a velük lévő kiskorúaknak nem kell maszkot viseli a kulturális- és sportrendezvényeken.

Gulyás MTI fotó Botár Gergely
Fotó: Botár Gergely / MTI

Szigorú szabályok lesznek a védettségi igazolvánnyal kapcsolatban, ezért módosítják a Büntető Törvénykönyvet: a közokirat hamisításnak lesz egy külön kitétele, így akarják elkerülni a védettségi igazolványokkal való visszaéléseket. Ennek alapján 100 ezer forinttól egymillió forintig terjedő pénzbüntetéssel, de akár egy év bezárással is sújtható az ilyen jogellenes magatartás.

 

"Akkor tudjuk megakadályozni egy negyedik hullám kialakulását, ha mindenki betartja a szabályokat" – hangsúlyozta Gulyás.

 

Újabb döntések majd 5 millió beoltott után következnek

A miniszter hangsúlyozta: az 5 millió oltás elérésekor a lakodalmak tartására vonatkozó tilalmat feloldhatják. Elmondása szerint várhatóan május harmadik hétvégéig elérhetjük ezt a számot.

Ma már nincsa akadálya annak, hogy aki eddig nem oltatta be magát, az rövid időn belül megtegye, "ha valaki ma regisztrál, az jó eséllyel egy héten belül oltáshoz juthat"  – mondta a miniszter.

 

A kormányhivatalok számtalan panaszt kaptak a védettségi igazolványokkal kapcsolatban, pedig Gulyás újfent jelezte, hogy ezeknek hamarosan komoly jelentősége lesz. Az igazolványok átlagosan 10 napon belül megérkeznek, habár tudnak olyan esetekről, amikor ez hosszabb időt vett igénybe.

 

Eddig összesen 4.176.133 védettségi igazolványt gyártottak, ebből fertőzöttségen átesettek: 651.060 darab, oltottság miatti védettség 3.525.073 darab.

Ha nem is naprakész, de néhány nappal az oltottságot követi az oltottsági igazolvány kiállítása a miniszter szerint. Hozzátette: több ponton lehetnek technikai problémák, például ha nem kerül be az oltás ténye az EESZT-be, ezért mindenkit arra kérnek, hogy ezt pótolja. Minden esetben megvizsgálják, mi az oka annak, ha valaki oltást kapott, védettségi igazolványt viszont nem.

 

Az 5 millió beoltott után tudnak dönteni a nyári táborokról. "A szándék az, hogy felhőtlen legyen a nyár, de még túl korai erről dönteni" – mondta Gulyás.

 

Leperegnek a vekcinatáblázattal kapcsolatos kritikák

 

Szóba került a kormány vakcinatáblázata is: Gulyás Gergely szerint a kormányt nem zavarja Karikó Katalin kritikája, holott abban igazat adott a kutatóbiológusnak, hogy a legtöbb idős embert Pfizerrel oltották, és az is igaz, hogy ezzel kezdték az oltást, de a miniszter úgy véli, ezek mind ismert tények voltak. A miniszter hozzátette: amikor az adatokat nyilvánosságra hozták, a kormány egy értékelő véleményt is közétett, azaz nem minősítettek egy oltóanyagot sem, csak levonták azt a következtetést, hogy minden oltóanyag hatékony és biztonságos, ezek az adatok pedig ezt bizonyítják. "Abban a vitában, hogy melyik vakcina jobb, azért nem vett részt a kormány, mert nincs érdemi különbség, ha mégis van, akkor a Szputnyik javára" – szögezte le Gulyás.

 

Ezután beszélt a kormány vakcinagazdálkodási tervéről is: a miniszter szerint ugyanis a legnagyobb kérdés, hogy mennyi ideig áll fent a védettség oltás után. Ezért fel kell készülni arra, hogy legyen elegendő vakcina az újabb oltásra, ha a védettség megszűnik. Most úgy tűnik, az év második felében is elegendő mennyiség fog rendelkezésre állni.

 

Mikor érhetjük el azt a bizonyos 5 milliót?

 

A határzár feloldásának időpontja egyelőre kérdéses, de hangsúlyozta, a 4 millió oltás elérése után be lehet majd jönni karanténkötelezettség nélkül a védettségi igazolvánnyal rendelkezőknek. Ettől függetlenül nagyon sok ország nem enged be külföldieket a saját területére, még hetekig, hónapokig is eltarthat, amíg a korábbi szabad közlekedés helyreáll.

 

Arra a kérdésre, hogy mikor érhetjük el az 5 millió beoltottat, Gulyás Gergely úgy felelt: "Ha az emberek regisztrálnak és beoltatják magukat, 10 napon belül is elérhető ez a szám."

 

A Telex tette fel a kérdést, miszerint a kormány továbbra is tartja-e, hogy júniusban telt házas meccsek lehetnek a Puskás Arénában. "Tartjuk, hiszen Magyarországon addigra mindenki be lesz oltva, külföldről pedig negatív PCR-teszttel lehet majd belépni az országba” – válaszolta a miniszter.

 

Via ugytudjuk.hu

 

(Indexfotó: pikrepo.com)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló