2024. április 15., Anasztázia Tas

Mindenki ügye

#infláció #bige lászló

Bige László szerint az álló műtrágyagyárak tovább hajtják az inflációt


Az üzletember szerint egész Európában áll a műtrágyagyárak jó része az energiaárak miatt.

 

Az európai műtrágyagyárak 70 százaléka áll, még azok is, amelyek tengerpartok közelében vannak, és esetenként saját ammónialefejtővel rendelkeznek. Pár héttel ezelőtt a péti Nitrogénművek is leállította a termelést, miután olyan földgáz árak alakultak ki, amelyek mellett már nem lehet olyan áron gyártani, amire lesz is kereslet – nyilatkozta az Indexnek Bige László üzletember, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa.

 

Emiatt műtrágyahiány van, a hiány pedig újabb termékár-emelkedéshez vezet az uniós piacokon, aminek hatása a takarmánygyártástól kezdve az állattenyésztésen és az élelmiszeriparon át előbb-utóbb elér a fogyasztókig is – idézi a lap Bigét. Szerinte az energiaválság nem csak az uniós műtrágyaipart, majd az áremelések átgyűrűzésével az élelmiszeripart, hanem a teljes európai vegyipart teszi tönkre.

bige - mti - Balázs Attila
Fotó: Balázs Attila / MTI

 

Márpedig ha leállnak a gyárak, az áttételes hatások miatt mindez további óriási inflációemelkedést és munkanélküliséget jelent.

Úgy fogalmazott, hogy az eddigi infláció még csak a kezdet,

mivel mostanra még csak a tavalyi gabonaár-emelkedés hatása jutott el az élelmiszerek fogyasztói árába, az idei termelést drágító hatások beépülése még csak most kezdődik.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

 

Indexfotó: Kollányi Péter / MTI

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló