2021. október 17., Hedvig

Mindenki ügye

#európai unió #felmérés #alkohol

Európai alkoholfogyasztás: így áll Magyarország az uniós rangsorban

Barna Benedek 2021.08.11. 18:33

Az EU-s átlagnál kevésbé jellemző itthon a napi alkoholizálás.

 

Az Európai Unióban az összlakosság 8,4 százaléka, minden tizenkettedik felnőtt naponta fogyaszt alkoholt – derül ki az unió luxemburgi székhelyű statisztikai hivatalának a 2019-es adatokon alapuló, napokban közzétett felméréséből.

 

A naponta alkoholt fogyasztók aránya Portugáliában a legmagasabb, ahol a lakosság egyötöde – 20,7 százaléka – iszik napi szinten, ezt követi Spanyolország és Olaszország 13, illetve 12 százalékkal. Ez az arány Lettországban és Litvániában a legalacsonyabb, csupán 1 százalék. Ugyanakkor az is kiderül a felmérésből, hogy e két balti államban a legmagasabb a heti és havi szinten italozók száma, 31,1 és 31,3 százalék.

Magyarországon napi szinten az emberek 6,3 százaléka, heti szinten 19,1 százalék alkoholizál, a havonta egy alkalommal alkoholt fogyasztók aránya pedig 21,3 százalélék.

A napi fogyasztást tekintve tehát az uniós átlag alatt vagyunk, és a 15. helyen állunk az EU-s országok listáján:

20210806_MTI_G0541 (1)

Az uniós tagállamok közül Horvátországban volt a legmagasabb az olyanok aránya (38,3 százalék), akik soha, vagy legalábbis egy év alatt egy alkalommal sem fogyasztottak alkoholt. Nálunk ez az arány 29,1 százalék.

 

A túlzott ivászat Dániában, Romániában és Luxemburgban a legmagasabb, ezekben az országokban a legjellemzőbb a legalább havonta egyszeri nagy mennyiségű alkoholfogyasztás, ezen államok lakosságának 38 százaléka, 35 százaléka, illetve 34 százaléka fogyaszt alkoholt így.

Magyarország ezen a téren az uniós tagállamok közül a 21-ik helyen áll, a magyarok 13 százaléka "issza le magát" havonta egy alkalommal.

A súlyos epizódszerű alkoholizáláson az egy alkalommal több mint 60 gramm tiszta etanolnak megfelelő mennyiség fogyasztása értendő.

 

A felmérésből kiderül az is, hogy valamennyi uniós tagállamban a férfiak gyakrabban isznak alkoholt, mint a nők. A legnagyobb nemek közötti különbség a napi fogyasztás tekintetében Portugáliában (33,4 - 9,7 százalék) és Spanyolországban (20,2 - 6,1 százalék), a heti fogyasztás terén pedig Romániában (32,2 - 6,6 százalék) és Szlovákiában (30,6 - 8,8 százalék) volt tapasztalható.  A havi fogyasztás aránya azonban viszonylag egyenlő volt a nemek között.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló