Az élelmiszer-infláció meghaladhatja a 7 százalékot

A vártnál magasabb inflációt tapasztalunk, ami „meglepetés-infláció” – jelentette ki Nagy Márton az Economx és az Index közös konferenciáján. A nemzetgazdasági miniszter szerint különösen az élelmiszerárak emelkedése aggasztó, és februárban az élelmiszer-infláció akár a 7 százalékot is átlépheti, ami akadályozhatja a teljes infláció csökkenését.
A kormány háromlépcsős akciótervet dolgozott ki az élelmiszerárak megfékezésére, amelynek első lépéseként önkéntes árcsökkentésre szólították fel az áruházakat. Nagy Márton elmondása szerint a hat nagy áruházláncból kettő adott érdemi választ, míg a többiek nem reagáltak megfelelően. A kérdés szerdán a kormányülésen is napirendre kerül.
A miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdasági Évnyitó 2025 eseményén is felszólalt, ahol hangsúlyozta: a kormány célja, hogy a bérek kompenzálják az inflációs veszteségeket, ám az árak ismét emelkednek, ezért komplex intézkedésekkel lépnek fel az „árnövelőkkel” szemben.
Januárban az infláció elérte az 5,5 százalékot, az élelmiszerárak pedig átlagosan 6 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. Néhány termék esetében az áremelkedés kiugró volt:
- Liszt: +43,2%
- Tej: +25%
- Tojás: +23,8%
- Étolaj: +21,5%
- Gyümölcs- és zöldséglé: +16%
- Vaj és vajkrém: +15,5%
- Csokoládé és kakaó: +12,9%
- Tejtermékek: +9,1%
- Kávé: +8,1%
A kormány szerint az árstop bevezetése nem lenne hatékony megoldás, mivel az hosszú távon minden szereplő számára hátrányos lehet.
indexkép: Getty Images
Ne maradjon le a legfrissebb hírekről, kövessen bennünket az EGRI ÜGYEK Google Hírek oldalán!