2021. november 29., Taksony

Mindenki ügye

#vakcina #védőoltás #közvélemény-kutatás #publicus #pártok

A többség már Egerben is beoltatná magát, de pártállástól függ, ki bízik az orosz és kínai vakcinákban

EÜ/Népszava 2021.01.29. 08:24

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a baloldali szavazók a kínai oltóanyagtól tartanak a leginkább, a fideszesek viszont az oroszban bíznak a legjobban.

A megkérdezettek mindössze 35 százaléka adatna be magának orosz vakcinát, a kínai oltóanyagok elfogadottsága pedig még ennél is rosszabb, a válaszadók 27 százaléka vállalkozna arra, hogy a távol-keleti ország laboratóriumaiban kifejlesztett készítménnyel oltsák be - ez derül ki a Publicus Intézet Népszava kérésére készített januári reprezentatív közvélemény-kutatásából. A lap szerint a felmérés eredménye azért is aggasztó, mert az Orbán-kormány az uniós vakcinabeszerzésen túl kínai és orosz vakcinát is tervez nagy tételben vásárolni.

 

A készítményt elfogadók és elutasítók jól behatárolhatók párthovatartozás szerint. A Publicus által megkérdezettek közül a Fidesz-KDNP szimpatizánsainak 55 százaléka adatná be magának az orosz oltóanyagot, míg az ellenzéken belül ez az arány mindössze 22 százalék, illetve a bizonytalan szavazók között is csak 29 százalék.

 

Az MSZP (4 százalék) és a Momentum (10 százalék) szavazói a leginkább szkeptikus csoportok az orosz vakcinával szemben, de a Jobbik (18 százalék) és a DK (24 százalék) körében is jelentős az elutasítottság mértéke. Egy kínai vakcinát a fideszesek fele (50 százalék) adatna be magának, míg az ellenzéki táborban csupán 8 százalék választaná, sőt, az MSZP és DK hívai közül senki sem. Ezzel szemben az unió által engedélyezett oltóanyagok közül a Pfizer-Biontech vakcináját 91 százalék választaná, a Moderna készítményét pedig 77 százalék adatná be magának. 

 

A magyar lakosság 59 százaléka egyébként beoltatná magát az engedéllyel rendelkező vakcinákkal. A megkérdezettek fele nyilatkozott úgy, hogy biztosan az oltást választja, illetve 9 százalék valószínűnek nevezte, hogy beoltatja magát. További 6 százalék inkább nem kéri az oltást, illetve 28 százalék határozottan elutasítja azt. Ez az arány javulást jelent a tavaly novemberi helyzethez képest, amikor legfeljebb 38 százalék választotta volna az oltást.

covidvakc

Korábban az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a lakosság 60-70 százalékának átoltását tartotta megfelelőnek a nyájimmunitás eléréséhez, ám a közelmúltban megjelent új brit, dél-afrikai és brazil vírusvariánsok nagyobb fertőzőképessége miatt már 80 százalékos átoltottságot javasolnak az országoknak. 

 

Az oltáspártiak aránya településtípus szerint is változó. Budapesten 80 százalék választaná a vakcinát, megyeszékhelyeken 63 százalék, így Egerben is, városokban 53 százalék, községekben már csupán 49 százalék.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló