2024. július 14., Örs Stella

Mindenki ügye

#zöldfül #környezetszennyezés #sajó #szlovákia

A Sajó egész szlovákiai szakaszára rendkívüli helyzetet hirdettek


Még most is naponta több tonna káros anyag, elsősorban vas, kén és arzén kerül a folyóba.

A Sajó egész szlovákiai szakaszára rendkívüli helyzetet hirdetett a szlovák kormány, a rendelkezés a Rozsnyói, a Rimaszombati és a Nagyrőcei járás területét érinti

– írja a Paraméter.

 

A folyón kialakult helyzetről Zuzana Čaputová köztársasági elnök is személyesen, a helyszínen kért tájékoztatást.

 

A kormányhatározat több minisztériumnak is feladatokat ír elő a folyó szennyezésének mielőbbi megállítására, konkrétan a környezetvédelmi, a gazdasági, a belügy-, az egészségügyi, a pénzügy- és a mezőgazdasági minisztérium részére is.

szlovak-elnok-sajo
Orosz Örs felvidéki politikus, aktivista és Varga Tibor, a Rozsnyói Horgász Egyesület elnökségi tagja – akik már tavasz eleje óta megoldást sürgetnek – a Sajónál Zuzana Čaputová szlovák elnök társaságában

Az intézkedéstől azt várják, hogy a kárelhárításra több pénzt fordít majd a kormányzat, és a szükséges munkákat is gyorsabban végzik majd el. A Sajó szennyezése májusban csökkent ugyan, de még így is naponta több tonna káros anyag, elsősorban vas, kén és arzén kerül a folyóba.

 

Mint arról korábban mi is beszámoltunk: a Sajó szlovákiai szakaszán először február közepén észlelték a folyó vizének vöröses elszíneződését, amelyet, mint kiderült, az alsósajói vasércbányából kifolyó víz okozott, s a 2008-ig működő Siderit egykori bányatelepéről került a folyóba. Az eddigi vizsgálatok szerint a folyó vizében a vas mennyisége 12-szer magasabb a határértéknél, továbbá emelkedett mangán-, szulfát- és arzéntartalmat is kimutattak.

 

A Siderit bányaüzem 1975 és 2008 között működött, mikoris csődbe került. A szlovák állami Ércbánya-vállalat közlése szerint a csődbe jutott társaság a kitermelés leállítását követően nem tett eleget a bánya likvidálására vonatkozó kötelezettségeinek, így az „elengedhetetlenül szükséges” intézkedéseket maga az Ércbánya-vállalat hajtotta végre, még 2012-ben.

 

(Via ugytudjuk.hu)

 

 

Képek forrása: Orosz Örs Facebook-oldala

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló