2021. szeptember 24., Gellért Mercedesz

Környék ügye

#hatvan #mérgezés #tura #környezetkárosítás

Újabb állatok pusztultak el Hatvan és Tura között, óriási a mérgezés okozta természetvédelmi kár

Barna Benedek 2021.09.09. 12:32

További mérgezett húsdarabokat is találtak.

 

Ahogy arról portálunk is beszámolt, augusztus közepén Hatvan és Tura között egy vadásztársaság területén két róka és több tucat ragadozó madár – többségükben védett állatok – tetemét és több mint száz mérgezett csalétket találtak.

 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) most friss, a HVG által idézett közleményében azt írta, hogy

időközben tovább emelkedett a megtalált mérgezett csalik, és több mint megduplázódott az áldozatok száma, így a természetvédelmi kár már meghaladja a hat és fél millió forintot.

A közlemény szerint az áldozatok listájára felkerült egy rétisas is, illetve sétáltatás közben egy kutya is evett mérgezett csalétket.

mérgezett-hús-pannoneagle-deák-gábor
Fotó: Deák Gábor / PannonEagle

 

Az esetet az MME minden idők legsúlyosabb hazai madármérgezésének nevezte, amely akár helyi ökológiai katasztrófát is okozhatott volna, ha a természetvédelmi szervezetek nem reagálnak azonnal.

 

Az elszórt húsdarabokon az emberre is veszélyes idegméreg volt. Időközben az is kiderült, hogy egy olyan növényvédő szerről van szó, amit már három éve betiltották az Unióban, mert nem válogat, minden élőlényt elpusztít. Ellenszere van, de az állatokat csak akkor lehet megmenteni, ha ezt időben megkapják.

A rendőrség azt kérte, hogy aki – elsősorban a Tura, Galgahévíz és Hatvan közötti területeken – ismeretlen eredetű húsdarabot talál, NE érintse meg, NE nyúljon hozzá, NE vigye haza, NE fogyassza el, NE etesse jószágaival, hanem őket értesítse!

(Indexfotó: police.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló