2021. szeptember 25., Eufrozina Kende

Riasztó

#hatvan #ragadozó madár #mérgezés #védett állat #tura

Madármérgezés Hatvan és Tura között: emberre is veszélyes szertől pusztultak el az állatok

Barna Benedek 2021.08.27. 14:41

Aki a környéken ismeretlen eredetű húsdarabot talál, az ne nyúljon hozzá, hanem értesítse a rendőrséget!

 

Portálunk is beszámolt róla, hogy augusztus közepén Hatvan és Tura között egy vadásztársaság teületén több tucat ragadozó madár, többségükben védett állatok tetemét találták meg, amelyekről azt gyanították, hogy a környéken elszórt, több mint száz darab csalétekkel mérgezhették meg őket. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint ez az eset minden idők legsúlyosabb szándékos mérgezéses bűncselekménye hazánkban, amely akár helyi ökológiai katasztrófát is okozhatott volna, ha nem reagálnak azonnal.

 

A helyszínelés során talált bizonyítékok és az elpusztult madarak tünetei arra utaltak, hogy az elkövetők erős idegméreggel kezelték a húsdarabokat, amit mostanra a szakértői vizsgálat is igazolt.

copy_of_copy_of_parlagi_oldalra_dupla_allo_1
Fotók: Deák Gábor / MME

 

A rendőrségi honlap pénteki közleménye szerint a Nemzeti Szakértői és Kutató Központ igazságügyi toxikológiai szakértője megvizsgálta a lefoglalt húsdarabokat és megállapította, hogy azok az emberi szervezetre is veszélyes anyagot tartalmaznak.

A laboratóriumi vizsgálatok alapján elkészült előzetes szakértői vélemény szerint a húsdarabok olyan idegméregnek tekinthető összetevőt tartalmaznak, amely különösen a madarakra jelent végzetes veszélyt, de az emberre nézve is mérgezőnek minősül. A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság felhívja a figyelmet, hogy aki – elsősorban a Tura, Galgahévíz és Hatvan közötti területeken – ismeretlen eredetű húsdarabot talál, NE érintse meg, NE nyúljon hozzá, NE vigye haza, NE fogyassza el, NE etesse jószágaival, hanem értesítse a rendőrséget!

A gödöllői rendőrök e közben továbbra is hajszolják a tettest. Folyamatosan zajlik a tanúkutatás, az adatgyűjtés, az összegyűjtött információk elemzése, értékelése. A rendőrök egyeztettek a helyszínhez földrajzilag kapcsolódó vadásztársaságokkal, folyamatos az információcsere a Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársaival, ahogyan a közös járőrszolgálatból is mindenki kiveszi részét. Vadászok, természetvédelmi őrök és rendőrök járják visszatérően a területet.

 

 

A természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt nyomozást folytató Gödöllői Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán továbbra is várják azok jelentkezését, akik érdemleges információval segítenék a felderítést. Bejelentés - akár névtelenség megőrzése mellett is - megtehető a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjában a 06-1-236-28-83-as telefonszámon, illetve a 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán, vagy a 112 központi segélyhívó számon.

Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló