2021. szeptember 17., Zsófia

Riasztó

#zöldfül #ragadozó madár #mérgezés #védett állat

Soha nem látott pusztítás: több tucat ragadozó madár hullott el Tura és Hatvan között, idegméreg végezhetett velük (FOTÓK)

Barna Benedek 2021.08.17. 11:40

A rendőrség várja azok jelentkezését, akik bármilyen információval segíteni tudják a tettes azonosítását.

 

Több mint száz mérgezett csalétek és félszáz mérgezett állat teteme került elő néhány nap alatt a turai Szent András Dombi vadásztársaság működési területén. Az áldozatok 96%-a védett madár volt – számolt be a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME).

 

Mint írják, a 44 elpusztított védett barna rétihéja, egy egerészölyv, két erdei pityer, egy fokozottan védett barna kánya és két róka tetemei mellett egy még életben lévő mérgezett fokozottan védett hamvas rétihéját sikerült a terepi helyszínelés során megtalálni. A gyors állatorvosi beavatkozásnak köszönhetően sikerült stabilizálni a hamvas rétihéja állapotát, de továbbra is állatorvosi kezelés alatt áll és kérdéses, hogy teljesen felépül és elengedhető lesz-e.

copy_of_copy_of_parlagi_oldalra_dupla_allo
Fotók: Deák Gábor / MME

 

Az MME szerint a megtalált csalétkek számát tekintve

ez az eset minden idők legsúlyosabb szándékos mérgezéses bűncselekménye hazánkban, amely akár helyi ökológiai katasztrófát is okozhatott volna, ha a természetvédelmi szervezetek nem reagálnak azonnal.

Azt írják, a helyszínelés során talált bizonyítékok és az elpusztult madarak tünetei arra utalnak, hogy az elkövetők erős idegméreggel kezelték a csalétkeket, amelyeket hatalmas számban helyeztek el a Tura és Hatvan közötti területen.

copy_of_copy_of_parlagi_oldalra_dupla_allo_1
Fotók: Deák Gábor / MME

 

Az Egyesület hangsúlyozza, hogy ezek a mérgezett csalétkek – pláne ilyen mennyiségben – nem kizárólag a ragadozómadarakra és dúvadakra jelentenek veszélyt, hanem bármilyen állatra és az emberre is. A szakemberek éppen ezért folytatják a terület folyamatos és alapos ellenőrzését, és

azt kérik, hogy aki gyanús húsdarabokat, tyúktojásokat vagy nagyobb számú elpusztult állatot észlel a szabadban, semmiféleképpen ne nyúljon ezekhez és azonnal értesítse a hatóságokat.

Az ügyben a Gödöllői Rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen indított nyomozást természetkárosítás gyanúja miatt, zajlik a tanúkutatás, az adatgyűjtés, az összegyűjtött adatok, információk értékelése és elemzése. A police.hu azt írja, a húsdarabokat szakértői vizsgálatra továbbították, hogy kiderüljük, valóban tartalmaznak-e mérgező anyagot, és ha igen, mit és mennyit.

 

A Gödöllői Rendőrkapitányság kéri, hogy aki a bűncselekménnyel kapcsolatban érdemleges információval rendelkezik, hívja a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központját a 06-1-236-28-83-as telefonszámon, illetve tegyen bejelentést a 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán, vagy a 112 központi segélyhívó számon.

 

(Indexfotó: police.hu)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló