2021. szeptember 28., Vencel

Környék ügye

#hatvan #mérgezés #tura #környezetkárosítás

Rég betiltották a szert, amivel Hatvan és Tura között tömegesen megmérgezték a madarakat

Barna Benedek 2021.09.01. 11:49

Azért tiltott az EU-ban az emberi szervezetre is veszélyes növényvédő szer, mert nem válogat, mindent elpusztít. Noha van ellenszere, az csak akkor hatásos, ha még időben megkapják az állatok.

 

Az Egri Ügyek is hírt adott róla, hogy augusztus közepén Hatvan és Tura között egy vadásztársaság területén több tucat ragadozó madár – többségükben védett állatok – tetemét találták meg, amelyekről azt gyanították, hogy a környéken elszórt, több mint száz darab csalétekkel mérgezhették meg őket. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szerint ez minden idők legsúlyosabb szándékos mérgezéses bűncselekménye hazánkban.

 

A helyszínelés során talált bizonyítékok és az elpusztult madarak tünetei arra utaltak, hogy idegméreg végzett az állatokkal, amit később a szakértői vizsgálat is igazolt. Az emberi szervezetre is veszélyes méregről van szó, amelyről az ATV Híradó friss riportjában elhangzik:

ezt a növényvédő szert már három éve betiltották az Unióban, mert nem válogat, minden élőlényt elpusztít. Egyébként van ellenszere, ha ezt időben megkapják az állatok, akkor megmenthetők.

Bélteki Béla háziorvos az ATV-nek azt nyilatkozta, hogy a méreg már igen kis mértékben halált okozhat.

Ha nem halált, akkor hormonális úton a szaporító szervek károsodását okozhatja

– tette hozzá.

hatva-tura-mérgezér

 

A Hortobágyi Madárkórház vezetője, Déri János azt mondta, hogy máshol is találtak mérgezett madarakat.

Az ország más részeiből is hallottunk híreket. Mihozzánk is került jónéhány barna réti héja, barna egerészölyv, varjú, vetési és dolmányos varjú mérgezés gyanúval, amikből néhányból ki is mutatták ugyanazt a hatóanyagot, amit a turai mérgezés során találtak

– magyarázta az állatorvos.

 

Az ügyben továbbra is zajlik a nyomozás, a Pest megyei rendőrök, a helyi vadászok és a Duna-Ipoly Nemzeti Park természetvédelmi őrei  együtt próbálnak annak az ismeretlennek a nyomára bukkanni, aki egy rendkívül erős idegméreggel gyilkolja a madarakat Hatvan és Tura között.

tura-madar

A természetkárosítás bűntettének gyanúja miatt nyomozást folytató Gödöllői Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályán továbbra is várják azok jelentkezését, akik érdemleges információval segítenék a felderítést. Bejelentés - akár névtelenség megőrzése mellett is - megtehető a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Tevékenység-irányítási Központjában a 06-1-236-28-83-as telefonszámon, illetve a 06-80-555-111 Telefontanú zöldszámán, vagy a 112 központi segélyhívó számon.

A Pest Megyei Rendőr-főkapitányság felhívta a figyelmet, hogy aki – elsősorban a Tura, Galgahévíz és Hatvan közötti területeken – ismeretlen eredetű húsdarabot talál, NE érintse meg, NE nyúljon hozzá, NE vigye haza, NE fogyassza el, NE etesse jószágaival, hanem értesítse a rendőrséget!

(Fotók: Deák Gábor / PannonEagle)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló