2024. március 3., Kornélia

Környék ügye

#hajókatasztrófa #recsk #bánya #sárlavina #andezit #bányakatasztrófa

Több komoly jogsértést is feltárt hatósági vizsgálat a recski bányával kapcsolatban, mégis félrefordítják a fejüket

Csarnó Ákos 2023.12.06. 13:47

Csak a vak és aki nem akarja, az nem látja, hogy mit művelt a "haveri" bányászati cég.

 

24.hu megszerezte az országos bányakapitány által jegyzett hatósági dokumentumot. Ez az az okirat, ami a recski kőbányából elszabadult és a falu házaira ömlő sárlavina utáni vizsgálatokat foglalja össze. Több hibát is találtak a bánya működésében.

Az a jelentős következmény, miszerint a bánya területéről indult iszapömlés elérte a recski lakóingatlanokat – ami miatt ott kilakoltatást kellett végezni –, egyszerűen nem szerepel a szövegben, és az sem, hogy mindez milyen károkat okozott a lakóingatlanokban.

A recski bányát kialakító cég, az Andezit-Bau Zrt. egyik tulajdonosa Fiák István ügyvéd, aki Kósa Lajos közeli barátja. Noha a hatóság már megállapított szabálytalanságokat korábban, a cég mindössze egy 3 millióforintos büntetést kapott és a rendőrség is csak az ügyészség felhívására kezdett el nyomozni, mert magától nem tette meg, feljelentés ellenére sem.

 

A dokumentumban szerepel, hogy a júniusi hatalmas esőnél kiderült, a bányaterületén lévő vízelvezető árok a leeső vízmennyiséget nem tudja elvezetni, és azt a víz hordalékaival együtt részben el is zárta. A csapadék pedig nyugati irányba ömlött a patak felé, de egy része délre, pont oda, ahol a Hunyadi utcai házak álltak.

 

A „hatályos műszaki üzemi terv szerint a vizsgált területen a 2025–2026. évek közti időszakban volt tervezve bányászati tevékenység, és a műszaki üzemi terv alapján a vizsgált területre meddő elhelyezése nem volt tervezve” – erősítette meg a vizsgálat.

A Bányafelügyelet megállapította, hogy az ezen a területen elhelyezett depó dél felé lejtő rézsűin, több helyen erős vízfolyásra, vízerózióra utaló kimosódások voltak, azonban a rézsűk felületén a rézsű megcsúszására utaló jelenségek nem voltak tapasztalhatók.

A vizsgálat egyik legerősebb megállapítása, hogy a bányatelken azonnal és lényegében egyszerre letakarították a teljes növényzetet, látványos tájsebet okozva, ami többek közt azért is lett súlyos fejlemény, mert ha nem vágtak volna ki mindent azonnal, akkor a növénytakaró jobban megfogta volna a hirtelen lezúduló nagy csapadékmennyiséget.

 

 

kép: google.maps

 

Azt is kiemelt súlyú körülménynek értékelték, hogy a bányavállalkozó nagymértékben tért el a műszaki üzemi tervben (MÜT) tervezett és engedélyezett bányászati tevékenységtől. A növényzet letakarítása pedig lényegesen meghaladta az engedélyezett mértéket, amelynek során több mint 50 000 köbméter mennyiségben helyezett el meddőt és talajt.

 

A vizsgálat megállapította, hogy összességében a jogsértés a MÜT-től eltérő területeken történt letakarítás és depó (szabálytalan) elhelyezése során valósult meg.

 

A kőbányát üzemeltető cég ügyvédje, Fiák István vitatja, hogy a bányatársaság lenne a felelős a károkért, illetve a sárömlésért, hisz a villámárvízért senki nem vonható felelősségre. Fiák így fogalmazott korábban:

Tekintettel arra, hogy az ön által megküldött levél semmilyen kár bekövetkezését nem igazolja, vitatom, hogy az ön és a tisztelt ügyfelei által megjelölt területen bármilyen káresemény bekövetkezett volna. Kifejezetten vitatom továbbá azon kijelentését is, hogy ügyfelem felelős a kialakult sárömlésért, sárlavináért, hiszen az egy vis maior esemény, vagyis elháríthatatlan természeti esemény volt, ezért önmagában a sárlavina és a sárömlést kiváltó villámárvíz bekövetkezéséért egyetlen személy vagy szervezet sem tehető felelőssé.

 

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs így.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló