2024. május 20., Bernát Felícia

Környék ügye

#recsk #katasztrófa #bánya

Recski sárlavina: a rendőrség példás gyorsasággal felmentette Kósa Lajos barátjának bányáját

Csarnó Ákos 2023.07.05. 08:40

A természet a felelős, nem pedig az, aki letarolt egy hegytetőt és engedélyt adott minderre.

 

Tordai Bence két hete tett feljelentést a recski sárlavina ügyében. A Párbeszéd képviselője az egri rendőrkapitányságtól kedden kapta meg a feljelentés elutasítását.

Június 8-án heves esőzések voltak Recsk környékén. A sár elöntötte a település egyik, a bányához rendkívül közel fekvő részét, ami több mint 50 ember evakuálásához vezetett, akik a közeli sportcsarnokban kaptak átmeneti szállást, illetve rokonokhoz költöztek. A helyiek szerint a sárlavina a korábban a robbantások miatt elhíresült, Kósa Lajos barátjának, Fiák István cégének (Andezit-Bau)  tulajdonában álló bányából származott.

 

Tordai Bence végül foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen.

A rendőrségtől kapott tájékoztatásban az áll, hogy a

rendelkezésre álló adatok – a feljelentés, a médiában az esettel kapcsolatban megjelent híradások adatai, illetve az esettel kapcsolatos hivatalos tudomás – alapján megállapítható, hogy a recski bányaüzem az üzemeltetéshez szükséges engedélyek birtokában működik és tevékenykedik. A kármentésben részt vevő hatóságok szakemberei olyan körülményt nem észleltek, mely az eset kapcsán az emberi mulasztás, a gondatlan vagy szándékos foglalkozási szabályszegés gyanúját felvetné, így hatóságom felé jelzéssel nem éltek, feljelentés megtételére nem került sor.

A feljelentés elutasítása így folytatódik:

a sárfolyam kialakulása egy előre nem látható és nem befolyásolható természeti jelenség, az úgynevezett “villámárvíz” következménye, amelyet a jelenség napján rövid időn belül esett extrém mennyisegű csapadék okozott. Ez a vis maior-helyzet a bányaüzem tulajdonosának, üzemeltetőjének fel nem róható, az elvárható gondosság tanúsítása mellett is elháríthatatlan helyzet volt. (…) A fentiekre tekintettel, a Büntetőeljárásról szóló 2017. évi XC. törvény (továbbiakban: Be.) 381. § (1) bekezdés a) pontja alapján, a rendelkező részben foglaltak szerint a feljelentés elutasításáról határoztam.

 

Támogasd a hatalomtól független újságírást!

Bár a kormánymédia megpróbálja elhitetni, hogy a tőlük független szerkesztőségek úsznak a pénzben ez közel sincs is.

Amennyiben neked is fontos, hogy sokáig legyen még a hatalmat ellenőrző hang, akkor támogast adománnyal a mi munkánkat is segítő Nemzeti Újságírók Demokratikus Egyesületét.

Adományodat ide utalhatod: 10918001-00000113-44920004.

Köszönjük!

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló