2022. augusztus 18., Ilona

Környék ügye

#felsőtárkány #vízszint #aszály #szárazság

Az aszály miatt erősen lecsökkent a vízszint a Felsőtárkányi alsó tavon is

Barna Benedek 2022.07.27. 17:00

Még egy környékbeli állóvíz, amelyet a kiszáradás fenyeget.

 

Többször cikkeztünk már arról az utóbbi időben, hogy a tartós aszály miatt a környéken is voltak olyan patakok és tavak, amelyekben alig vagy egyáltalán nem maradt már víz. A TV Eger riportja szerint most a kiszáradás veszélye fenyegeti a Felsőtárkányi alsó tavat is.

 

Mint a városi tévé híradójában elhangzik: az alsó tó vízszintje jelentősen csökkent, és már a felső tó esetében is jól észlelhető a párolgás, a víztározót védő bélelés már szabad szemmel is látható. Bakos István, a Sziklaforrás Egyesület halőre a tévének nyilatkozva elmondta, hogy halpusztulást egyelőre nem tapsztaltak.

 

 

Július elején írtunk arról, hogy a mátrai Sástó vízszintje kritikus szintre süllyedt, a Bükkben pedig kiszáradtak a kisebb és közepes vízfolyások. Mostanra eltűnt a víz a Lőrinci közelében található Selypi ülepítő tóból is, akárcsak a Tarna-patak medrének alsóbb szakaszából – ez utóbbi esetében viszont az aszály mellett a szivattyúzás a közrejátszhatott az apadásban, az ügyben vizsgálódik a rendőrség is. A szilvásváradi Fátyol-vízesésben alig csordogál a víz.

 

A napokban közöltek fotókat a szomszéd megyéből, a bátorterenyei Halda-tóról is, amelyben szinte már alig maradt víz, a Pecaverzum beszámolója szerint az ott élő halak elpusztultak. Szintén kiszáradt a borsodi Bársonyos-patak, ahonnan legalább a halakat sikerült kimenteni.

 

De a kisebb állóvizek mellett az ország második legnagyobb tavánál is érezteti a hatását az aszály: a Tisza-tó víszintje szintén csökkenőben van, és a Vízügy egy friss közleményében külön kérte, hogy ezt vegye figyelmebe mindenki a vízi eszközök (hajók, csónakok, úszóművek, stégek, úszóházak, stb.) üzemeltetésénél és kikötésénél.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló