2022. november 28., Stefánia

Környék ügye

#gyöngyös #mátra #sástó #aszály #szárazság

Kritikus szintre apadt a mátrai Sástó, nyár végére eltűnhet belőle a víz, ha nem találnak megoldást (FOTÓ)

Barna Benedek 2022.07.08. 14:00

Megtette a hatását a tartós szárazság.

 

A kritikus 60 centiméter alá süllyedt a Sástó vízszintje, hazánk legmagasabban fekvő tavában még soha nem volt olyan kevés víz, mint most. Az önkormányzat és az üzemeltető Városgondozási Zrt. a szakhatóságok bevonásával keresi a megoldást a szárazság miatt kialakult példátlan helyzetre – számoltak be Gyöngyös honlapján.


Mint írták, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság kiemelt mérőállomásainak adatai szerint 2022 eddig eltelt hat hónapja az eddigi legszárazabb periódus 1963 óta a térségben. A csapadék mennyisége a sokéves átlagnak kevesebb mint a felét teszi ki, néhány Heves megyei településen vízhiány alakult ki, és a Mátra erdeiben lévő patakok között is többet találunk, amely teljesen kiszáradt.

Az elmúlt heti kánikula tovább rontott a helyzeten, aminek hatására a Sástó vízszintje a kritikus 60 centiméter alá süllyedt. A hét elején 48 centiméteres vízmélységet mértek a tóban, miközben az átlagos vízszint 96 centiméter.

sástó
Kép forrása: gyongyos.hu

Hazánk legmagasbaban fekvő tavát mesterségesen alakították ki az 1960-as években, azóta a Mátra egyik legkedveltebb kirándulóhelye, természetvédelmi szempontból is fontos terület, amely Natura 2000-es védelem alá tartozik, számos védett állat- és növényfaj élőhelye. A tó vízutánpótlása kizárólag természetes módon történik, azonban az elmúlt hónapok csapadékszegény időjárása miatt ezek a források elapadtak, a vízszint pedig folyamatosan csökken, a szakemberek szerint

augusztus végére akár teljesen eltűnhet a víz a kedvelt csónakázótóból, amelyben még soha nem volt ilyen kevés víz.

Most keresik a megoldást, hogy miként lehetne pótolni a vizet a tóban.

 

Ahogy azt portálunk is megírta, a tartós szárazság nyomán a héten a Tiszán szintén rekord alacsony vízállást mértek, a Bükkben pedig mostanra kiszáradtak a kisebb és közepes vízfolyások.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló