2024. július 13., Jenő

Környék ügye

#tisza #vízállás #rekord

Extrém alacsony vízállás a Tiszán: megdőlt a negatív rekord Szolnoknál

Barna Benedek 2022.07.07. 14:33

Rekord alacsony vízállást mértek.


Sosem volt még ilyen alacsony a Tisza, a folyó vízszintje Szolnoknál érte el a rekord alacsony vízállást – számolt be az Időkép csütörtökön.

 

Mint írják, a szárazság továbbra is fenyegeti az ország keleti részét, itt több folyó vízszintje is kritikusan alacsony.

A Tisza Szolnoknál a legszárazabb időszakát éli, csütörtök reggel megdőlt a legalacsonyabb vízállás rekordja: az eddigi negatív csúcs -279 centiméter volt, melyet 2003-ban mértek, ma viszont a Vízügy adatai alapján -280 centiméterrel dőlt új rekord.

A Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság (Kötivizig) szakemberei próbálják fenntartani az optimális vízellátást, de siettek megnyugtatni mindenkit, hogy a lakosság számára még nem vezetnek be semmilyen korlátozást. "Az alacsony vízállás a folyó halállománya szempontjából nem probléma; az oldott oxigén ugyanis akkor csökken a vízben, ha extrém meleg van, de most éppen levonulóban van a hőhullám. Ha továbbra sem várható olyan nagyobb csapadék, ami megjelenik a Tiszában, akkor a megoldást a vízkivételi korlátozás jelentheti. Ebben a lakosság az utolsó érintett" – idézte az Időkép a Kötivizig vízrajzi osztályának vezetőjét.

 

Az alábbi (július 7-i vízállást mutató) felvétel Szentmihálynál készült a leapadt Holt-Tiszáról:

 

 

(Indexkép forrása: YouTube)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Eger és környéke fotókon csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló