2022. december 3., Ferenc Olívia

Környék ügye

#heves megye #ukrajna #kárpátalja #adománygyűjtés #menekültek #háború

Heves megyében is több gyűjtés indult az Ukrajnából menekülteknek: itt és így segíthet

Barna Benedek 2022.02.28. 18:30

Megyeszerte gyűjtenek a háború elől menekülőknek és a Kárpátalján élőknek.

 

Miután megindult az orosz invázió Ukrajna ellen, rengetegen hagyták el az országot a háború elől menekülve. Közülük sokan Magyarországra jöttek át, a különböző szervezetek és önkormányzatok pedig szervezkedni kezdtek, hogy segítsenek a hozzánk érkezőknek, illetve azoknak, akik a háború sújtotta országban élnek, elsősorban a kárpátaljaiaknak. A heol.hu egy hosszabb cikkben szedte össze, hol várják az adományokat, azt is felhasználva állítottuk össze az alábbi listát szűkebb hazánk humanitárius kezdeményezéseiről:

 

Ahogy arról portálunk is beszámolt, Eger a Kistályai úti munkásszállón fogadhat majd be menekülteket, akiknek ellátására az önkormányzat a Karitász Központ az önkormányzattal együttműködve szervezi az adománygyűjtést. A megyeközpontban az adományokat Szaicz Leó utca 7. szám alatt (A Servita templom mellett), illetve a Szvorényi út-Árpád út sarkán a régi 5-ös iskola épületében várják, hétköznapokon 9:00-től 16:00 óráig. A Karitász egyébként a gyűjtési akciók mellett a szálláshely-felajánlások koordinálásával is segítenek. A karitász csoportoknál és az Egyházközségekben összegyűjtött adományokról jelzést kérnek, és akár el is juttatják vagy oda irányítják, ahol a legnagyobb szükség van rá. E-mail címük: eger.caritas@gmail.com.

 

– A városi mellett van magánkezdeményezés is: Dr. Vojth László kedden délután 15 órakor indul Egerből a beregsurányi határátkelőhöz kisteherautóval, amelyben sajt adományai mellett további felajánlásokat is el tud vinni. Két helyszínre lehet vinni az adományokat: a Tűzoltó tér 1. szám alá és az Autómentő Kamionmentő Eger telephelyére.

 

Gyöngyös a Munkácsi járásnak ajánlott segítséget, a mátrafüredi ifjúsági táborban rászoruló gyermekeknek biztosítanak szállást. Az első menekültek már meg is érkeztek, és a következő napokban várhatóan többen követik majd őket. A város polgármesteri hivatala összegyűjti és eljuttatja a segíteni szándékozók adományait a menekültekhez. A felajánlásokat a városháza Fő tér 13. szám alatti épületében várják minden hétköznap 8 és 16 óra között. Érdeklődni a 30/229-50-43-as telefonszámon, vagy a snakoczki.andrea@gyongyosph.hu email-címen lehet. A város honlapján felsorolták, mire van szükségük a menekülteknek, és arra kérik a segíteni kívánókat, hogy a listán nem szereplő adományokat ne vigyenek. Amennyiben valaki pénzadománnyal kíván segíteni, az önkormányzat elkülönített számlaszámára utalva megteheti (ennek száma szintén elérhető a város hivatalos oldalán).

 

Hatvanban úgy döntött a városvezetés, hogy testvérvárosuk, Beregszász megsegítésére 3,5 tonna humanitárius adományt juttatnak el. A Polgári Hatvanért Közhasznú Alapítvány pedig adománygyűjtést szervez a kárpátaljai magyarok számára március 4-én (pénteken) a volt cukorgyári parkolónál (Radnóti tér 2.). Részletek és az anyagi támogatásoknak fenntartott számlaszám az alapítvány közösségi oldalán!

 

Hevesen szintén a Polgári Hatvanért Közhasznú Alapítvány tart gyűjtást, a Művelődési Központban (Erkel Ferenc u.1.) február 28 és március 4. között várják az adományokat 8-16 óráig. 

 

Szilvásváradon a hivatalos közlemény szerint a községházán csütörtökig várják a felajánlásokat, elsősorban tartós élelmiszert, esetlegesen pénzadományt. A segélycsomagot Mező Miklós, Kárpátaljáról származó református lelkész szállítja el hétvégén a határig, ahol a határ túloldaláról érkező és oda visszatérő rászorulók képviselőjének fogja átadni.

 

Abasáron a Karitász csoport és az önkormányzat közös gyűjtést szervez, a felajánlásokat le lehet adni a sekrestyében és a plébánián, valamint az abasári könyvtárban, nyitvatartási időben.

 

Markazon is gyűjteni kezdtek a háború károsultjainak, a könyvtárban várják az adományokat (hétfőtől péntekig 8-16, pénteken 8-13 óra között). Egy listát is közzétettek az adakozni kívánóknak, hogy mit várnak, emellett további információk Hegedűsné Kis Tündétől kérhetők a 06704785876-os telefonszámon.

 

Ludason az önkormányzat gyűjt, az adományokat a hivatal nagytermében (Ludas, Fő tér 1.sz. alatt) várják hétköznap 8-16, pénteken 8-13.30 között (Információ és időpontegyeztetés: 37/362-043 telefonszámon, illetve további részletek ITT).

 

Tiszanánán a karitatív szervezetekkel együttműködve hirdetett adománygyűjtést az önkormányzat, a felajánlásokat a Fekete István Könyvtár és Művelődési Házban várják (listát is közzétettek arról, mire volna szükség).

 

Egerszalók község szintén csatlakozik a humanitárius akcióhoz, a Faluházban hétköznap 9-16 óráig lehet leadni az adományokat (bővebb információk ITT)

 

Egerszóláton hétfőtől minden nap délután 16.30 és 18.30 között az iskolában várják az adományokat (hogy pontosan miket, azt ebben a cikkünkben írtuk le).

 

Tarnazsadány önkormányzata egyik raktárában létrehoz egy kis adománygyűjtő pontot, ahová keddtől várják az adományokat, melyeket továbbítani szeretnének a nagy gyűjtőpontokra. További tájékoztatást későbbre ígértek, érdemes a Facebookot figyelni, illetve azt írták, aki szeretne segíteni, az keresse az önkormányzatnál a polgármestert, alpolgármestert, vagy bármelyik képviselőnek jelezzen. A településen emellett létre akarnak hozni egy családbefogadó központot a régi ABC épületében és más önkormányzati épületben, valamint egyeztetnek magánszemélyek felajánlásával kapcsolatban is.

 

Kerecsendről szerdán indulnak útnak helyi civilek egy autóval, megpakolva adományokkal Beregsurányba. Ha a környéken valaki nem tudja leadni adományát a hozzá közeli gyűjtőpontra, segítenek eljuttatni a Szurdokpüspöki - Kerecsend - Eger vonalról. A felhívásban leírják, mire volna szükség.

 

Bükkszenterzsébeten a heol.hu cikke szerint március 3-ig szerveznek gyűjtést az ukrajnai gyerekek és családok megsegítésére, és várják az adományokat az Aprócska Gyerekházba.

 

Nagytályán egy helyi kezdeményezés keretében az Arany János utca 4. szám alatt várják az adományokat hétvégén 8-12 között, illetve hétköznapokon 16 óra után. A segélyt hetente fogják gyűjtőhelyekre, vagy adott esetben a határra vinni. (Részletes listát közöltek arról, mire volna szükség).

 

– A Heol cikke szerint a Pétervásárai Szent Márton Karitász csoport a Kárpátaljai Karitász csoportnak szervez gyűjtést, Ivád önkormányzata pedig a Pétervásárai plébániával egyeztetve arról tájékoztatott, hogy a hivatalban és a Hedvig sörözőben gyűjtik az adományokat (a héten minden nap 8-12-ig), amelyeket azután eljuttatnak Pétervásárára.

 

Recsken a Recskért Hórukk Egyesület vezetője kezdett célzott gyűjtésbe. Felvették a kapcsolatot testvértelepülésükkel, a kárpátaljai Rafajnaújfaluval, és velük egyeztetve gyűjtik a legszükségesebb dolgokat az egyesület Kossuth út 143. szám alatti épületében 16-tól 18 óráig. Közösségi oldalukon listát közöltek arról, mire van szükség, emellett a számlaszámukat is megosztották azok számára, akik pénzbeli adományt szeretnének küldeni).

 

A helyi segélyakciókon kívül a nagyobb szervezetek gyűjtését is lehet segíteni, ezekről a 24.hu portál közölt egy hosszabb gyűjtést, amely IDE KATTINTVA elérhető.

 

Frissítés: az egri egyetem is részt vesz az ukrajnai menekültek segítésében, adományokat az alábbi helyszíneken fogadják (ebben a cikkünkben részletesebben írunk a gyűjtésükről).

 

(Indexfotó: pexels.com – Képünk illusztráció)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló