2021. október 26., Dömötör

Környék ügye

#hatvan #ragadozó madár #mérgezés #védett állat #tura #környezetkárosítás

Közel 7800 hektár érintett a Tura és Hatvan közötti vadmérgezésben

Barna Benedek 2021.09.16. 17:57

A jelek szerint valaki teljesen ki akarta irtani a ragadozókat ezen a területen.

 

Minden idők legsúlyosabb hazai madármérgezése történt a környéken a nyáron: Hatvan és Tura között egy vadásztársaság területén több tucat szárnyas ragadozó – többségükben védett fajok – tetemét és több mint száz mérgezett csalétket találtak. Időközben tovább emelkedett a megtalált mérgezett csalik, és több mint megduplázódott az áldozatok száma, így a természetvédelmi kár már meghaladja a hat és fél millió forintot.

 

A 24.hu friss riportjában nyilatkozott Deák Gábor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) méreg- és tetemkereső kutyás egységének vezetője, aki elmondta: az elmúlt négy hét során közel 7800 hektáron találtak mérgezett csalikat vagy elhullott állatokat. Volt olyan helyszín, ahol 10-12 méterenként voltak kihelyezve húsdarabok. A szakember úgy fogalmazott:

Az látszik az esetből, hogy valaki a ragadozó életmódot folytató állatokat próbálta totálisan kiirtani erről a területről.

Az áldozatul esett állatok között három fokozottan védett faj volt: rétisas (természetvédelmi értéke 1 millió forint), barna kánya (termszetvédelmi értéke 500 ezer forint) és hamvas rétihéja (ennek a természetvédelmi értéke szintén 500 ezer) is. De további védett ragadozómadarakat is megmérgeztek, így 76 barna rétihéját (50 ezer forint a természetvédelmi értékük), 7 egerészölyvet (ennek a fajnak 25 ezer forint a természetvédelmi értéke) és hollókat (50 ezer az értéke). Emellett elhullottak nem védett fajok is (például róka) és háziállatok (kutya, macska).

 

Deák Gábor szerint várhatóan a továbbiakban is kerülnek majd elő elpusztult állatok, ugyanis még mindig nem lehet teljes bizonyossággal kijelenteni, hogy nem maradt a környéken egyetlen mérgezett csalétek sem.

 

 

Az elszórt húsdarabokon az emberre is veszélyes idegméreg volt. Időközben az is kiderült, hogy egy olyan növényvédő szerről van szó, amit már három éve betiltották az Unióban, mert nem válogat, minden élőlényt elpusztít. Ellenszere van, de az állatokat csak akkor lehet megmenteni, ha ezt időben megkapják.

A rendőrség azt kérte, hogy aki – elsősorban a Tura, Galgahévíz és Hatvan közötti területeken – ismeretlen eredetű húsdarabot talál, NE érintse meg, NE nyúljon hozzá, NE vigye haza, NE fogyassza el, NE etesse jószágaival, hanem őket értesítse!

(Indexkép forrása: 24.hu / YouTube)

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló