2023. december 9., Natália

Környék ügye

#tűz #bükk #erdőtűz #jávorkút

Bükki erdőtűz: a lángok néhol elérték a 10-15 méteres magasságot (VIDEÓ)

Kovács Dávid 2022.07.03. 08:51

Az éjszakai záporok nagyban segítették a lángok megfékezését.

 

Péntek délutántól szombat hajnalig legalább 65 hektár erdő égett le a Bükkben, Jávorkút közelében. A hatalmas erdőtűzben a lángok néhol elérték 10-15 méteres magasságot, derült ki a Tények riportjából.

 

Ahogy korábban az Egri Ügyek is beszámolt róla, a tűzoltók éjszaka is oltották a lángokat, a lángok terjedését éjjel egy körül sikerült megállítani, ezt az éjszakai záporok is nagyban segítették. A pusztításról készült felvételeken jól látszik, hogy a kiégett erdőrészen szinte csak hamu és elszenesedett fatuskók maradtak.

A katasztrófavédelem közlése szerint a tüzet a miskolci, a diósgyőri, a tiszaújvárosi, a kazincbarcikai, a szerencsi, az ózdi és az encsi hivatásos, valamint a mezőcsáti és a bükkszentkereszti önkéntes tűzoltók oltották.

A Jávorkút közelében levő, állami tulajdonú erdőterület, amelyen tűz pusztított, az Északerdő Zrt. kezelésében van. Az erdőgazdaság szombaton közleményt adott ki a történtek kapcsán, amelyben pontosították, mekkora területet érintett a tűz – a katasztrófavédelem első közlései ugyanis arról szóltak, hogy nagyjából 100 hektáron terjedtek el a lángok.

A pénteken délután négy óra körül keletkezett tűz nagyrészt a Lillafüredi, kisebb mértékben pedig a Répáshutai Erdészeti Igazgatóság területén jelentkezett, összesen mintegy 65 hektáron. Jórészt bükkösökben pusztított, természetes és mesterséges erdőfelújítások, valamint 100-120 éves állományok egyaránt áldozatául estek. Ezeken túl néhány hektár erdei- valamint lucfenyő is komoly károkat szenvedett

– közölte a vállalat a Minap.hu-val.

 

A kár mértéke egyelőre nem ismert, a Bükki Nemzeti Park munkatársai azonban már elkezdték a károk felmérését. Azt sem tudni még, hogy az állatok hogyan vészelték túl az esetet, milyen pusztítást okoztak a lángnyelvek az erdei élővilágban. Mindezek megállapítása egy hosszab folyamat része. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egyelőre nem tudta megmondani, mi lehetett a tűz oka.

 

A Tények riportját a tűzről itt lehet megnézni:

 

 

Az egész országot sújtó kánikula és az extrém szárazság miatt szombattól az ország teljes területén tűzgyújtási tilalom lépett életbe.

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló