2024. július 25., Jakab Kristóf

Szerző – Egri Magazin/Stanga István

Így születik egy kiváló kutatóhely

Az Eszterházy Történelemtudományi Intézete elnyerte az MTA-tól a Kiváló Kutatóhely minősítést. Ennek apropóján beszélgetett az Egri Magazin dr. Pap Józseffel, az intézet vezetőjével.

2022.08.12. 11:20

Remete volt-e az „egri remete”? És tényleg gyűlölte a nőket?

Szalainé Király Júlia, a Dobó István Vármúzeum közművelődési és múzeumpedagógiai osztályvezetője, irodalomtörténész főmuzeológusa az Egri Magazinnak adott korábbi interjújában megemlítette, hogy több hamis állítás és mítoszok terjed Gárdonyi Gézáról és alkotásairól. Ezek kapcsán beszélgetett vele ismét a lap szerzője, Stanga István.

2022.05.16. 16:43

Betegségek, tünetek, tanácsok, avagy: itt a kullancsszezon

Bár a szakemberek évről évre elmondják, mire kell figyelni a kullancsokkal kapcsolatban, sokakban mégis lehetnek kérdései a kicsiny vérszívókról és az ellenük való védekezésről. Most pláne időszerű a téma, hiszen immár itthon is felbukkantak olyan kullancsok, amelyek a krími-kongói vérzéses láz terjesztői lehetnek. Többek között erről is beszélt az Egri Magazinnak adott interjúban dr. Maszárovics Zoltán, az egri kórház orvosigazgatója, aki infektológusként a kullancsügyek szakavatott ismerője.

2022.05.10. 11:42

"Az emberiség jövőjének utolsó morzsáit éljük fel"

Mit tehetnek a kisebb-nagyobb csoportok vagy az egyének egy élhetőbb világ megteremtéséért? Többek között erről beszélt a közelgő Föld napja alkalmából az Egri Magazinnak Csathó Tibor, okleveles környezetgazdálkodási agrármérnök, az egri Életfa Környezetvédő Szövetség elnöke.

2022.04.07. 14:34

"Úgy égett, mint egy családi lámpa"

Eger számára kiemelkedő jelentőséggel bír a 2022-es év, lévén október 30-án lesz kereken 100 esztendeje, hogy elhunyt Gárdonyi Géza. E jeles évforduló alkalmából jelent meg egy interjú az Egri Magazinban Szalainé Király Júlia irodalomtörténésszel, a Dobó István Vármúzeum osztályvezető muzeológusával.

2022.03.11. 15:20

"Igazi örömmel csak az tölthet el, ami kihívást jelent"

Az egri alapítású Békatutaj Egyesület 2021-ben másfél évtizedes túraszervező munkáért elnyerte az Aktív Magyarországért-díjat, a Tisza-tavon felállított, Bölömbika nevű kilátornyuk pedig az Év Kilátója címet. Hajdú Dániel, az egyesület elnöke az Egri Magazinnak mesélt az elismerésekről, a csapatuk tevékenységéről és a közeljövőre vonatkozó terveikről.

2022.02.18. 15:04

Bérek, munkaórák, oltások, sztrájkok

Balogh Éva, a Pedagógusok Szakszervezetének Heves megyei elnöke az Egri Magazinnak adott interjúban egyebek mellett arról beszélt, hogy melyek a tanárok legfőbb követelései, és hogy mit tapasztalt oltásfronton.

2022.02.06. 08:41