2022. december 5., Vilma

Eger ügye

#egerplusz #eger #sport #interjú #gledura benjámin #sakk

"Jó lenne a világ 50 legjobb sakkozója közé kerülni"


Tanulmányokról, célokról, világranglistáról a Prima-díjas Gledura Benjáminnal.

 

Úgy gondolom, Egerben senkinek sem kell különösebben bemutatni Gledura Benjámint, ugyanis a 22 esztendős sakkozó életútjának legfontosabb állomásairól rendre beszámolt a helyi sajtó. Így – többek között – arról, amikor 2010-ben a Bloomberg News a világ 50 legtehetségesebb gyereke közé sorolta, vagy amikor 2016-ban egy gibraltári versenyen sikerült legyőznie a többszörös világbajnokot, az indiai Visuvanátan Ánandot. Na, és persze, arról is olvashattunk, amikor – még ugyanebben az évben, nem sokkal a 17. születésnapja után – a Nemzetközi Sakkszövetség hivatalosan nemzetközi nagymesterré nyilvánította. Ennyit a régmúltról, hiszen a 2019 óta az Egyesült Államokban, közelebbről a St. Louis-i Webster Egyetemen ösztöndíjjal tanuló fiatalemberrel nemrégiben is történtek érdeklődésre számot tartó dolgok: túl azon, hogy a FIDE december legelején kiadott ranglistáján megint a világ 100 legjobb sakkozója között szerepel, ő lett megyénk egyik legújabb Prima-díjasa. Beszélgetésünk során egyebek mellett ezekről is kérdeztük őt.

 

Kíváncsi vagyok, miként fogadta, hogy a 2021-es esztendő egyik Heves megyei Prima-díjasa lett. És az is érdekel, általában miként viszonyul az effajta visszajelzésekhez: fontosaknak tartja őket?

 

Már csak azért is nagyon örülök annak, hogy érdemesnek tartottak a Prima-díjra – mondja Gledura Benjámin –, mert minden embernek rendkívül jól esik, ha elismerik az eredményét, és természetesen azt a kemény munkát, ami mögötte van. Mindenképpen bízom benne, hogy a későbbiekben is sikeres lehetek Magyarországot, közelebbről pedig szűkebb hazámat, Heves megyét képviselve. Úgy vélem, mindenkor jó emlékezni arra, hogy honnan is indult az ember.

 

2019-től ösztöndíjjal az USA-beli St. Luisban tanul. Hogy érzi magát az Egyesült Államokban, illetve az egyetemen, s rendszerint miként telik egy-egy napja?

 

Immár több mint két esztendeje a Webster Egyetem hallgatója vagyok. Forgatókönyvírás a szakom, ami – többek között – azt is jelenti, hogy rengeteget tanulok a legkülönfélébb filmekről, sorozatokról, s minden másról, ami ezzel a mesterséggel jár. És hogy miként alakulnak a napjaim? Az idekerülésem óta kialakítottam egy napi rutint, amelybe a tanuláson és a sakkozáson kívül belefér az úszás, továbbá a szórakozás is.

 

Ha már a forgatókönyvírást szóba hozta… Hogy érzi, e téren mennyit sikerült fejlődnie a tanárainak köszönhetően?

 

Úgy gondolom, a tanulmányaim kezdete óta meglehetősen nagyot sikerült előrelépnem. Hogy mást ne mondjak, most már tudom, miként is kell filmeket elemezni, aztán, hogy milyen azok struktúrája – vagyis, hogy milyen elemekből épül fel egy-egy alkotás –, és természetesen azt is, hogy mi vonzza be a nézőket a moziba. De az említettek mellett még ezer és egy hasznos ismeretet oktatnak nekünk, amelyeket magam annál is szívesebben veszek, mivel a filmek és a sorozatok világa nemcsak most, de régebben is a mindennapjaim igen fontos részét jelentették.

 

A Nemzetközi Sakkszövetség, azaz a FIDE december 1-jén kiadott ranglistája szerint 2019 után újra ott van a világ száz legjobb sakkozója között: egészen pontosan a 95. helyen állt. Fontosnak érzi, hogy ismételten top 100-as, avagy inkább más dolgokon méri le, éppen hol is tart?

 

Nyilvánvalóan rendkívül jó érzés visszakerülni a világ legjobb száz versenyzője közé, bár mindennek önmagában véve túlságosan nagy jelentősége nincs. Meg aztán,  ma már sokkal inkább a következő célt nézem, ami a top 50-be kerülés. Tökéletesen tisztában vagyok azzal, hogy mindez egyáltalán nem lesz könnyű, ugyanakkor nem is tartom lehetetlennek.

Gledura1-768x1151
Fotó: Vozáry Róbert / Egri Magazin

Mit gondol, az a tény, hogy már több mint két éve nem Magyarországon él, továbbá, hogy idősebb is lett, változtatott-e a játékán? Gondolok például arra, hogy egy-egy játszma során a korábbinál több kockázatot vállal-e, avagy éppen ellenkezőleg…

 

Az itteni életemmel kapcsolatban azt mondhatom, hogy nagyon jól érzem magam Amerikában, úgy vélem, sikerült beilleszkednem. Annak, hogy itt tanulok, egyetlen komoly hátránya van, mégpedig az, hogy a szüleimet és a nővéremet csak ritkábban láthatom. Ami meg a sakkot illeti, az a véleményem, hogy az idő múlása változtatott azon, hogy miként viszonyulok a sakkhoz. Az évek során nagyon sokat komolyodtam, ami a különböző versenyeken, illetve egyes játszmákon is megmutatkozik. Úgy érzem, mostanában – ez elsősorban az elmúlt évre vonatkozik – valamelyest több kockázatot vállaltam, mint annak előtte, ami meggyőződésem szerint pozitívumként értékelhető.

 

Melyek azok a legfontosabb célok, amiket az elkövetkező 2-3 évben akar elérni?

 

Mint korábban már mondtam, jó lenne a világ 50 legjobb sakkozója közé kerülni. Emellett szeretnék a lehető legjobban felkészülni a 2024-es budapesti sakkolimpiára, és ott minél eredményesebb lenni, mivel nincs is annál jobb érzés, mint amikor az ember hazai környezetben, hazai közönség előtt képes jó teljesítményt nyújtani.

További érdekes cikkek az Egri Magazin januári számából ITT olvashatók.

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló