2022. január 28., Károly Karola

Környék ügye

#heves megye #prima-díj

Egy sakknagymester, egy részecskekutató és egy irodalomoktató lett Heves megye Prima-díjasa

Szabadi Szabolcs 2021.11.28. 09:11

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) Heves megyei Szervezete idén is kiosztotta a Prima Díjakat szűkebb hazánk legjobbjainak. A díjátadó gálaestet november 27-én, szombaton tartották Egerszalókon.

 

A VOSZ Heves megyei Príma Díj Facebook-oldalán is közvetített díjátadón bejelentették, hogy 2021-ben Heves megy Príma-díjasa

Magyar Oktatás és Köznevelés kategóriában Batári Antal irodalomoktató,

Magyar Sport kategóriában Gledura Benjámin sakknagymester, 

Magyar Tudomány kategóriában dr. Novák Tamás matematikus, részecskekutató.

Batári Antal

 

batariantal

 

A Dobó István Gimnázium legendás magyartanáraként vonult nyugdíjba ­Batári Antal, akinek a ­pedagógusi munkáját a közelmúltban magas állami kitüntetéssel, a Magyar Ezüst Érdemkereszttel ismerték el. Ez volt az első állami díja, de a tanár úrnak korábban is kijutott a szakmai elismerésekből. Tanítványai számtalan helyesírási versenyt nyertek, ennek köszönhetően több más mellett Kazinczy-díjas, birtokosa a Kazinczy-emlékéremnek, Bonis Bona – A nemzet tehetségeiért elismerésben, sőt Németh László-díjban is részesült. A három gyönyörű unokájára mégis a legbüszkébb.

 

Gledura Benjámin

 

gledura_benjámin

 

Gledura Benjámin magyar sakkozó, nemzetközi nagymester (2016-tól), U10 korosztályos ifjúsági Európa-bajnok (2009), U12 ifjúsági világbajnoki ezüstérmes (2011), rapidsakk országos felnőtt bajnok (2015, 2019), sakkolimpikon.

2010-ben New Yorkban az amerikai Bloomberg News a világ 50 legtehetségesebb gyereke között mutatta be, és a 2011-es nemzetközi gyermeknapon a Disney TV zsenipalántának választotta.

2013-ban a Nemzeti Tehetségsegítő Tanács „Felfedezettjeink” pályázatának egyik fődíjasa lett. A chess.com amerikai szekhelyű weblap európai nagykövete. 2013-ban bekerült a MOL Tehetségtámogató Programjába. 2016. júliusban az 50 legfiatalabb csodagyerek közé sorolták

Edzője Pintér József olimpiai ezüstérmes nagymester. 2016-tól a nyolcszoros bajnok nagykanizsai NTSK csapatát erősíti és szereplésével hozzájárult a csapat kilencedik bajnoki címéhez. 2017-ben a Honvéd Auróra SE színeiben szerepelt.

 

dr. Novák Tamás

 

novák_tamás

 

A Kossuth Lajos Tudományegyetemen (ma Debreceni Egyetem) szerzett okleveles matematikus diplomát, majd doktori dolgozatát 2008-ban védte meg Hollandiában, címe: Bose-Einstein korrelációk vizsgálata elektron-pozitron ütközésekben.

A kutatása eredményeképp sikerült mozgóképet készíteni a részecskekeletkezés folyamatáról, ami a világon egyedülálló dolog. A doktori védésről honlapján beszámolt a Magyar Tudományos Akadémia és a National Geographics is.

Az Elsevier tudományos kiadó vállalat Scopus Fiatal Kutatói Díjat ajánlott fel, melyet a Magyar Rektori Konferencia Elnöksége ítélt oda tíz tudományterületen a legkiválóbb harminc év alatti kutató számára. Ezt a díjat kapta meg 2008-ban.

Aktív tagja annak az öt fős magyar-svéd kutatócsoportnak, amelyik 2021 márciusában felfedezte a rendkívül tünékeny részecskét, az Odderont. A váratlan, mégis várva várt részecske felfedezése egy 48 éves rejtélyt oldott meg a részecskefizikában, mely új fejezetet nyithat az erős kölcsönhatás vizsgálatában. 

Kevesebb jelenjen meg
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló