2023. szeptember 30., Jeromos

Riasztó

#heves megye #tűz #katasztrófavédelem #tűzoltók

Lángoló lakások, melléképületek Heves megyében: tavaly 201 esethez vonultak ki a tűzoltók

2021.01.14. 13:34

Néhány eset során személyi sérülés is történt, és volt három halálos épülettűz.

2020-ban Heves megyében 201 alkalommal keletkezett tűz társasházakban, családi házakban és az azokkal összeépített melléképületekben

– közölte az Egri Ügyek megkeresésére Nagy Csaba, a Heves Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság sajtószóvivője.

 

Tavasszal, a koronavírus-járvány első hullámának idején arról lehetett hallani, hogy megnőtt a lakástüzek száma szűkebb hazánkban, miután az emberek többet tartózkonak az otthonukban. Kíváncsiak voltunk, hogy az egész évre jellemző volt-e a tűzek számának emelkedése, ezért rákérdeztünk arra is, hogy 2020-ben több helyszínre kellett-e kivonulniuk a lánglovagoknak, mint korábban. Kiderült azonban, hogy a számok az előző évekhez képest csökkenést mutatnak: Nagy Csaba tájékoztatása szerint 2018-ban 226 alkalommal, 2019-ben közel 250 alkalommal csaptak föl lángok otthon jellegű épületekben Heves megye területén.

 

A katasztrófavédelem szóvidőjétől ezen felül azt is megtudtuk, hogy a tűzesetek során 13 ember sérült meg, 3 ember életét már nem lehetett megmenteni. Az egyik eset még januárban történt: egy nagyrédei lakóházban csaptak fel a lángok, a kivonuló tűzoltók a lángok oltása közben egy embert kihoztak az épületből, akinek az életét már nem sikerült megmenteni. Augusztusban Gyöngyösön egy négyszintes társasház egyik lakásában egy nő szándékosan okozott tüzet, amelynek következtében az odabent tartózkodó, mozgásában korlátozott édesanyja a helyszínen életét vesztette. Novemberben pedig Szajla településen találtak holttestet a tűzoltók egy leégett lakóházban.

 

tűzoltó-pixabay
Fotó: pixabay.com

 

Az idén év elején Gyöngyösön történt gázrobbanás kapcsán arra is rákérdeztünk, hogy 2020-ban hány hasonló eset történt. A katasztrófavédelem válaszából kiderült, hogy mindössze 6 olyan esethez vonultak ki tavaly, ahol robbanás történt. Gázszivárgáshoz ugyanakkor jóval tösször, összesen 42-szer (ezeket általában az okozta, hogy közlekedési balesetben gázcsonkot tört el egy jármű, gázpalackok szelepe vagy a tüzelő- és fűtőberendezések hibásodtak meg).

 

A tűzesetek okaival kapcsolatban Nagy Csaba következőképpen fogalmazott:

A tűzvizsgálatok azt mutatják, hogy a legtöbb lakástűz valamilyen emberi tevékenységre vezethető vissza, a tüzek és a robbanások oka sok esetben emberi mulasztás vagy gondatlanság. Leggyakrabban nyílt láng használat, például egy égő gyertya, vagy sütés-főzés okoz tüzet otthonainkban, de gyakran előfordul a kémény és  tüzelő- és fűtőberendezések karbantartatlansága is az okok között. A 2020-as évben 4 esetben merült fel a szándékosság gyanúja.

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló