Október, Eger, Bikavér
Sokszínű programsorozattal ünneplik az Egri Bikavér születésnapját idén Egerben október 18-25 között. Az Egri Bikavér Ünnepi Napok fókusza 2024-ben az Egri Bikavér, kultúra, művészetek és a gasztronómia kapcsolata. Felfedezni hívják a borszeretők mellett azokat is, akik szívesen megismerik, hogyan erősíti többszáz éve a közösségi összetartást az Egri Bikavér vagy miért tartja folyamatosan lázban a borvidék borászait és séfjeit ma is ez a különleges bortípus. A programokra érkező vendégek biztosan megtapasztalhatják, hogyan jelenik meg az Egri Borvidék sokszínűsége, hogyan függ össze a bor íz-, illat- és színvilága a dűlők különböző egyediségével és a borász egyéniségével. A Bikavérnek ugyanúgy egyénisége van, mint a borásznak egy közösségi szabályrendszeren belül. Minden Egri Bikavér egyszerre szabálykövető és közben egyéniség.
Az Egri Bikavér sokszínűségét lehet felfedezni és megismerni az Egri Bikavér Ünnepi Napok programjain. 2024. október 18–25. között hat különböző tartalmú és hangulatú különleges boros eseményre hívja az Egri Borvidék Hegyközségi Tanácsa az érdeklődőket. Mindegyik eseményben közös az Egri Bikavérek kóstolása. Lehet kóstolni gourmet ételekkel és történetekkel párosítva, terített asztalnál vagy sétálva, történelmi étteremben, a belvárosban és a Szépasszony-völgyben, beszélgetve és tanulva. Idén az Egri Bikavérrel jól párosítható jó ételek kerülnek reflektorfénybe, természetesen térségi és szezonális alapanyagokból.
10.18. | Egri Bikavér Vacsoraest
Október 18.-án, az exkluzív Egri Bikavér Vacsoraesten Macsinka János (Macok), Ruprecht László (SVÉT) és Pohner Ádám (Iszkor) fine dining séfek készítenek az esten kóstolható, készítőik által bemutatott Egri Bikavér tételekhez illő fogásokat. Az est díszvendége Karafiáth Orsolya – író, költő, műfordító, publicista, szerkesztő – aki erre az alkalomra ír egy verset az Egri Bikavérről. Ő adja át az Egri Bikavérért Díjat a 2024-es kiválasztottnak.
Vonósnégyes, latin táncok, világhírű festmények kiállítása és borbár fokozzák a szenvedély.
10.19. | Egri Bikavér Grand Kóstolófesztivál
Akik egy könnyedebb, elegáns indiánnyári társasági eseményre vágynak, feltétlenül jöjjenek el az október 19-i Egri Bikavér Grand Kóstolófesztiválra. Itt szabadon lehet felfedezni és megkóstolni több borász bikavéreit és a hozzájuk illő, egri séfek által készített finom falatkákat, közben beszélgetni és élvezni a zenét, a kiállítást és a zsongást, egyszóval a fesztivál hangulatot. Időkapszula, nyereményjáték és fotófal is segít megosztani az élményt a barátokkal és a jövővel.
Aki ettől is mélyebb tudásra szeretne szert tenni, annak a Pátriárka Étterem emeletén, Barta Éva borszakértő tart egy 7 tételből álló I ♥️ Egri Bikavér Kóstolót.
Az Egri Bikavér Borlovagok ezen a napon járják majd be a várost, jelenlétükkel hirdetni az Egri Bikavér születésnapját, majd a Pátriárka Érsekudvarra betérve, 3 új Egri Bikavér Lovag avatásának lehetünk szem és fül tanúi.
Az Egri Bikavér Grand Kóstolófesztivál egyik legizgalmasabb pillanata pedig az lesz, amikor az egri származású Kautzky Armand, magyar színművész és Stiller Tamás, egri séf kihirdetik az Ízek Viadala Főzőverseny nyerteseit.
Az Egri Bikavér Vacsoraest és a Grand Kóstolófesztivál új helyszíne a Széchenyi sétálóutcából nyíló Érsekudvar és a Pátriárka Étterem csodásan felújított történelmi-kortárs terei, melyeket a mediterrán indiánnyári dekoráció fényeivel, színeivel és illataival még marasztalóbbá varázsolnak a szervezők.
10.22 | Taste of Eger: Egri Bikavér Sétálókóstoló
A történeteket és az érdekes mendemondákat mindenki szereti, az Egri Bikavérhez pedig különösen sok sztori kapcsolódik, kezdve a törökök legyőzésével. A Taste of Eger: Egri Bikavér Sétálókóstolón, október 22.-én rengeteg történelmi és városi legendával készül a boros túra vezető, az Egri Bikavéreiket bemutató borászok pedig személyes sztorijaikat hozzák Eger különböző, török által nyomott hagyott helyszíneire.
10.25. | Egri Bikavér Főzőműhely
Az Egri Bikavér Ünnepi napok fókusza 2024-ben a borgasztronómia. Mi vendégek szeretünk ételt enni a borok mellé, a borászok szeretnek főzni, az Egri Bikavér finom és Egerben nemrég nyílt egy hely, ahol ezt a sok élvezetet össze lehet gyúrni egy nagy egésszé. Így született meg az Egri Bikavér Főzőműhely gondolata, avagy egy este ahol Egri Borászok és séfek főznek együtt a közönségnek, miközben a borászok mesélnek a boraikról, melyeket természetesen ki is töltenek a poharakba. A Macok Stúdióban október 25.-én a vendégek szurkolhatnak, kérdezhetnek és természetesen kóstolnak a várhatóan frenetikus hangulatú esten.
Október | Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva
Az Egri Bikavér Ünnepi Napok gasztronómiai rendezvény sorozat mindent átfogó program eleme, amellyel az éttermekbe járó közönséget is be tudjuk vonni a kóstolgatásba heteken keresztül, az Ízek Viadala I Főzőverseny Egri Bikavérre hangolva.
A kampány célja az Egri Bikavér és a helyi gasztronómia összekovácsolása, népszerűsítése, közösségi élmény nyújtása, vendégszám növelése az éttermekben, cukrászdákban.
Mi is az Ízek Viadala?
Egy misszióra invitáljuk városunk és a közeli éttermek séfjeit, hogy találjanak ki Egri Bikavérek mellé illő fogásokat, felhasználva is akár a bort, mint alkotó eleme. Az Ízek Viadala verseny során a résztvevő éttermek a benevezett fogással vállalják, hogy a kiválasztott Egri Bikavér jegyeivel teljes összhangban lévő ételt neveznek.
Kik pályázhatnak?
éttermek
cukrászdák
Kategóriák:
előétel (hideg vagy meleg)
főétel (húsos vagy húsmentes)
desszert (tányérdesszert, torta, szelet sütemény, diétás vagy nem diétás kivitelben)
Akár mindhárom kategórában is lehet nevezni!
Hogyan történik az értékelés?
A pontok felét a szakmai zsűri adja, a másik felét a vendégek.
A szakmai zsűri Kautzky Armand (Jászai Mari-díjas magyar színművész, szinkronszínész, érdemes művész.) és Stiller Tamás kreatív séf, médiaszemélyiség.