2024. június 19., Gyárfás

Eger ügye

#egerplusz #egri csillagok #végvári vitézek tere #szoboravatás

Így néz ki Eger legújabb köztéri szobra, a patakban fürdő Vicuska és Gergő – FOTÓK a szoboravatásról

Keller Richárd 2021.05.29. 18:19

Alig leplezték le a gyermeki ártatlanságot és az örökké tartó szerelmet jelképező szobrot szombaton, Jumurdzsák máris megpróbálta elrabolni Vicuskát és Gergőt. Az Egri csillagok legendás nyitójelenete azonban most másként alakult.

Testet öltöttek az Egri Csillagok halhatatlan regényhősei Egerben szombat délután. Az egri Végári vitézek terénél felavatott, Vicuskát és Gergőt ábrázoló szobrot egy színvonalas és megható műsor keretezte többek között az Egri Lenkey János Általános Iskola diákjainak és Tunyogi Péter a Gárdonyi Géza Színház színművészének közreműködésével.

Fotók: Keller Richárd

A szobor leleplezése előtt Vicuska és Gergő is megelevenedett az Eger-pataknál két lenkeys diák közreműködésével. 

Dr. Bagi István, nyugalmazott főorvos, a szobor ötletgazdája köszöntőjében hangsúlyozta: mintegy nyolc évnyi fáradozás előzte meg, míg a szobor testet öltött. Mint fogalmazott: sokan, főleg civilek pártolták az alkotás léttrejöttét, köszönet jár érte az Eger Sikeréért Egyesület és a Kiscsillagok Baratainak Köre tagságának, de valójában két éve vált elérhető álommá, amikor Cseh Andrásné, az egri Senátor-Ház vezetője állt a nemes ügy mellé.

Dr. Gál Csaba, a Kiscsillagok Barátainak Köre elnöke arról beszélt: köszönettel tartozunk Gárdonyi Géza regényírónak, hogy megírta az Egri csillagokat és a szobor alkotójának, Szanyi Péter szobrászművésznek, aki a regény nyitójelentének egyik legfontosabb pillanatát minden szempontból élethűen megragadta.

vicuska és gergő

Az ünnepség egy meglepetéssel zárult, maga Jumurdzsák is megjelent a színen, akit Tunyogi Péter formált meg zseniálisan. Először a regény cselekményét követve megragadta a két gyermeket, akik épp a patakból menekültek ki a partra, majd happy endként egy csókot nyomott Gergő fejére és távozott.
  
Az alkotás közadakozásból valósult meg mintegy 10 millió forint értékben. Az eredeti elképzelés szerint a szobor közvetlenül a patak partjára került volna, ehhez azonban a vízügyi hatóság nem járult hozzá, helyette javasolták, hogy a mederszakasz távolabbi részére, már épített környezetbe kerüljenek Vicuskáék.
 
Galériánk sok-sok képpel az átadóról itt lapozgatható:
 
#GALLERY_100#
Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló