2021. december 7., Ambrus

Eger ügye

#egerplusz #eger #egri vár #dobó istván vármúzeum #konferencia

Az észak-magyarországi szokások változásairól tartanak konferenciát az egri várban

Barna Benedek 2021.11.10. 13:47

A csütörtök a népi hagyományok körül forog a Dobó bástyában.

 

"Szokásváltozások – Hagyomány és megújulás" címmel tartanak tudományos konferenciát az MTA Miskolci Területi Bizottságának Néprajzi és Kulturális Antropológiai Munkabizottsága és az egri Dobó István Vármúzeum rendezésében november 11-én (csütörtökön) a Dobó-bástya konferenciatermében.

 

A konferencia témája: az Észak-Magyarországon végbemenő szokásváltozások, a változások ütemének bemutatása, a külső hatások, táji különbségek és azonosságok, az átadás és átvétel feltárása – olvasható az MTA oldalán.

 

Az előadásokra Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád megye néprajzkutatóit kérték fel, akik a szokásgyakorlat közösségben betöltött szerepét, megőrzésének, és megújulásának lehetséges irányait vizsgálják. A tudományos módszerekkel feldolgozott hagyományos szokásrend tapasztalatai az alkalmazott néprajztudomány révén segítséget nyújtanak a mai közösségeknek az élményalapú ismeretátadáshoz, a tradíciók megújításához és új szokásrend kialakításához.

 

A rendezvény részletes programját honlapjukon tették közzé:

 

10:00

Köszöntés: Ringert Csaba múzeumigazgató

Megnyitó: Dr. Petercsák Tivadar munkabizottsági elnök

 

10:10

Dr. Csonka-Takács Eszter (etnográfus, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóság igazgatója) tart előadást "Szellemi kulturális örökségek a változás tükrében" címmel

 

10:30

Dr. Petercsák Tivadar (etnográfus, ny. egyetemi tanár) előadása: "Az egri fertálymesterség: közigazgatási funkció, hagyományőrzés, közösségépítés"

 

10:50

Dr. Limbacherné dr. Lengyel Ágnes (etnográfus, a Palóc Múzeum igazgatója): "Kisgyermek a nagycsaládban"

 

11:10

Dr. Bodnár Mónika (etnográfus, a Herman Ottó Múzeum osztályvezetője): "Egy régi-új kegyhely - A debrődi Szent László búcsú története"

 

11:30 kávészünet

 

11:40

Dr. Limbacher Gábor (etnográfus, a Kubinyi Ferenc Múzeum igazgatója): "Változások a települési és vallási életben, Nógrád megyében, a 21. század első két évtizedében"

 

12:00

Császi Irén (etnográfus, Dobó István Vármúzeum): "Élő hagyományok új hatásokkal- A novaji remélés átörökítői"

 

12:20

Dr. Zábrátzky Éva (etnográfus, Dobó István Vármúzeum): "A szüreti mulatságok változásai Egerben a 19. század közepétől napjainkig"

 

12.40-14.00 ebédszünet

 

14:00

Gyimesiné Gömöri Ilona (etnográfus, a Hevesi Helytörténeti Gyűjtemény múzeumvezetője): "Hagyományújító törekvések Dél-Hevesben"

 

14:20

Viszóczky Ilona (etnográfus, Herman Ottó Múzeum): "Folklórizmus és viseleti hagyomány jelenléte és változása a 21. század első évtizedeiben a matyóknál"

 

14:40

Barsi Csaba (gyűjteménykezelő, MMA-ösztöndíjas, Herman Ottó Múzeum): "Etikett a régi és mai táncalkalmakon

 

15:00

Földi Viktória (múzeumpedagógus, MMA-ösztöndíjas, Dobó István Vármúzeum): "Velünk élő történeteink - Erdőkövesd népviselete babákra öltve"

 

15:20

Hozzászólások, a konferencia zárása

 

A Vármúzeum maszk használatát kéri a rendezvényen.

 

(Indexkép forrása: Dobó István Vármúzeum)

Szeretné sok-sok gyönyörű fotót látni Egerről? Találkozzunk az Eger a legszebb város oldalunkon is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló