2024. június 17., Laura Alida

Eger ügye

#környezetvédelem #természetvédelem #rovarbarát

Rovarbarát óvodák és iskolák program Egerben

Csarnó Ákos 2022.10.01. 09:59

Magánkezdeményezésként indította Molnár Szabolcs és Dr. Virág Diána a „Rovarbarát Óvoda/Iskola” programot 2021. tavaszán. Az ötletgazdák mögött nem áll hivatalos szervezet, önerőből végzik tevékenységüket, Szabolcs elhivatott méhészként, Diána pedig zöld civilként, környezeti nevelőként.

 

A program célja, hogy az ökológiai rendszerek komplex működésére, azon belül is az egyes elemek, pl. beporzók fontosságára hívják fel a figyelmet, másrészt pedig motiválni szeretnék az óvodákat/iskolákat az elismeréssel arra, hogy tevékenykedtetésen keresztül tanítsák a gyerekeket. A cél, hogy testközelből, saját élmények alapján szerezhessenek információkat. Az iskolákban is jó lenne az ilyen irányba való elmozdulás – emelték ki.

 

 

A beporzórovarok életkörülményeinek, életfeltételeinek segítése, biztosítása nemcsak a madarak szempontjából fontos, hanem kertművelő környezetbarátként a haszonnövények megporzása miatt is. Ehhez folyamatosan virágzó növényállományra van szükség, hogy egy-egy növény elvirágzása után is a kertben maradjanak a beporzó rovarok. A programban részt vevő intézmények vállalják, hogy kertjüket, udvarukat beporzóbaráttá teszik. Ehhez szükséges méhlegelőt létesíteni vagy folyamatosan nyíló virágokat biztosítani, itatót kihelyezni a rovaroknak illetve rovarhotelt elhelyezni. Ha az intézmény vállalja és/vagy teljesíti a fenti kritériumokat, egy év elteltével elnyeri a „Rovarbarát Óvoda/Iskola” címet.

 

 

Nem elég képeket mutatni a diákoknak, le kell őket vinni a patakpartra megmutatni a valódi élővilágot.

 

Amiben az intézmények segítséget kaptak: 
- méhlegelő magkeverék és méhitató biztosítása ingyen,
- segítség, tapasztalat megosztása rovarhotel elkészítésében,
- jógyakorlatok megosztása, rovar és madárbarát kerti elemekkel, növényekkel kapcsolatban.

Eddig két óvoda (Benedek Elek Óvoda Joó János Tagóvodája és az Egri Kertvárosi Óvoda), egy általános iskola (Egri Balassi Bálint Általános Iskola Tinódi Sebestyén Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Tagiskolája) és egy gimnázium (Neumann János Gimnázium, Technikum és Kollégium) vállalta és teljesítette is a feltételeket. Szeptember 30-án pénteken került átadásra számukra a kiérdemelt táblácska (Rovarbarát óvoda/iskola).

 

Az Egri Kertvárosi Óvodában a rovarbarát óvodakert kialakítását a MÁS Kert kertészeti vállalkozás is támogatta. Kivitelezésükben készült el a magaságyásos veteményeskert és a rovarhotel, segítik továbbá az egész évben virágzó kertrészek kialakítását.

 

A program után érdeklődő iskolák és óvodák a drviragdiana@gmail.com címen jelentkezhetnek további információkért.

 

 

 

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egri ügyek csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

További hírek

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló