2022. augusztus 18., Ilona

Eger ügye

#eger #medve #kutyasétáltatás

Két medvét is láttak Egerben péntek hajnalban, a Vécsey-völgyben bóklásztak

Szabadi Szabolcs 2021.07.30. 08:27

Kutyasétáltatás közben.

Portálunk információi szerint péntek hajnalban két medvét is láttak Egerben a lakott területek közvetlen szomszédságában, a Nagy-Eged utca környékén. A medvéket a tangazdaság az utca között, egy gazzal benőtt egykori szemétdomb mellett látták, a lenti térképen iksszel jelölt helyen.

 

térkép

 

A medveészlelést segélyhívón jelezték. 

 

Az utóbbi években egyre több észlelés érkezett, miszerint medvék élnek a Bükkben, Mátrában és járják a környéket. A védett állatok jelenlétével a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága is rendszeresen foglalkozik. Még 2018-ban ők osztották meg a lenti videót, amelyen látható, ahogy az Egerhez közeli Kál határában cammog egy medve.

 

 

Heves megyében egyebek közt Istenmezeje, Erdőkövesd, Noszvaj, Pétervására, Verpelét, Egerszólát és Egerszalók környékéről is vannak már medve jelenlétére utaló nyomok. A környéken a legutóbbi, nagyobb visszhangot kiváltó eset az egeszalóki volt. A Bükki Nemzeti Park Igazgatóságának munkatársai akkor az ott talált lábnyom alapján meg is erősítették, hogy medve járt a község környékén. A nyomok egyetlen példánytól származtak, méretük és lépéstávolságuk alapján úgy vélték, egy kisebb termetű medvéről van szó. Mint írták, az állat az akácosban húzódó földúton elcammogott a település határáig, átvágott egy méhészet mellett, de a méhkaptárakat nem bántotta, nem foglalkozott velük.

 

A szakemberek mindenkit arra kérnek, ha medvét vagy medvére utaló nyomot, jelet észlelne a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén, elsőként a +36 30 861-3808 számot hívja, ezzel is megelőzve az esetenkénti megalapozatlan pánikkeltést. A barna medvével való találkozás esetére vonatkozó viselkedési javaslatok elérhetők a nemzeti park honlapján.

 

Frissítés: időközben megszólalt a lány, aki a medvékkel találkozott. Ebben a cikkünkben olvashatja, amit a történtekről mesélt.

 

Frissítés2: a nemzeti park szakembere időközben nyilatkozott, és elmondta, hogy hivatalosan megerősíteni nem tudták az állatok jelenlétét, de mivel most a szárazság miatt nem is lehet nyomokat találni, fenntartják a valószínűségét, hogy tényleg medvék tűntek fel a városban.

 

Főoldali képünk illusztráció

Csatlakozzon Eger legnagyobb online közösségéhez, legyen tagja tematikus Facebook-csoportjainknak is! Találkozzunk az Egerben láttam, hallottam csoportban is, már csak egy kattintás!
Van egy jó sztorija, témajavaslata, de félti a névtelenségét?
Küldje el biztonságos csatornánkon, így garantáltan inkognitóban marad!
Köszönjük, ha hozzászól a cikkhez, de kérjük, ezt kulturált formában tegye!

Friss cikkeink a rovatból

Címoldalról ajánljuk

Még egy kis olvasnivaló